Столична община разширява пилотния проекта за разделно събиране на отпадъците (ВИДЕО)

Столична община разширява пилотния проекта за разделно събиране на отпадъците (ВИДЕО)

Столична община разширява пилотния проект за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.

Всичко започна в “Надежда” през 2019 г.

“300 домакинства от жк “Надежда” 1 се включиха в инициативата, а през 2022 г. присъединихме още 300 домакинства от същия квартал. Тези 600 домакинства се обслужват от 10 “зелени острова” на територията на “Надежда” 1. Обсъждаме изграждането на още 10 подобни съоръжения в района, разказа кметът инж. Димитър Димов.

– Анализът на кампанията показа, че отпадъкът от споделените заграждения е много чист. Благодаря на всички граждани, и в частност на едно от лицата на пилотната инициатива през 2019 г. – Евгени Марински, за огромната гражданската енергия и готовност да внедряваме положителни практики.”

“Искаме отрано да подготвим домакинствата за въвеждането на таксата “замърсителят плаща”. Тогава всички ще видим, че отпадъкът, който генерират домакинствата е изключително малък.”, каза заместник-кметът на Столична община в направление “Екология” Десислава Билева.

Освен от домакинствата, Столична община събира хранителни отпадъци от ресторанти, магазини, училища и детски градини, след което те се обработват в инсталацията в “Хан Богров”, и се произвежда електроенергия.

“Хранителните отпадъци са най-големия ресурс за производство на енергия. Ще разчитаме на гражданите, защото този проект е един прекрасен пример как можем да постигнем успех в кръговата икономика на нашия град”, каза кметът на град София Йорданка Фандъкова.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4