Ангел Колев: Кипър не е мерило за нашата класа

Ангел Колев: Кипър не е мерило за нашата класа

Само за три месеца новият селекционер на националния ни отбор по футбол Младен Кръстаич успя да запише две впечатляващи постижения.

Той стана първият чужденец на поста в цялата ни футболна история, който стартира с три поредни победи – 5:1 над Гибралтар, 1:0 над Северна Македония и 2:0 над Кипър.

Вторият рекорд бе поставен също по време на контролата в Ларнака. Срещу Кипър сръбският треньор пусна най-младия стартов състав на България от началото на века. Средната възраст на титулярите бе 23.36 години, като тя бе завишена най-вече заради присъствието на 33-годишния Спас Делев. Без него останалите 10 играчи бяха със средна възраст 22.4 години!

За сравнение, при Ясен Петров, който също се опита да подмлади националния тим, средната възраст бе малко над 24 г., а най-младият титулярен състав под негово ръководство бе при 0:3 от световния шампион Франция през юни 2021 г. – 23.4 години.

Специално в мача срещу Кипър в състава личаха двама футболисти, които все още нямат официален мач за мъжките състави на италианските си клубове – 18-годишният Никола Илиев (Интер) и 19-годишният Димо Кръстев (Фиорентина), за когото това бе и дебют за А-тима на България.

Успехът в Ларнака възроди надеждите в нашите любители на футбола. Едва ли има по-подходящ събеседник, който да коментира мача, от Ангел Колев. Легендата на Локомотив (Сф) работи дълги години като треньор в Кипър и познава отлично местния футбол.
Ето и неговото мнение за срещата пред “Витоша нюз”:

“Поздравления за футболистите ни и за треньорския щаб. Кипър обаче не е мерило за някаква класа. Категорично заявявам, че в момента кипърският футбол е в криза,  а това е и най-слабият им национален отбор, който аз съм гледал. Причината мога да я кажа: и там първенството се наводни с много чужденци. Всеки клубима право на цели 17 легионери. Не мога да си обясня защо местните футболни функционери допуснаха тази огромна грешка. Повечето от местните национали не играят редовно в отборите си, резерви са. Резултатът се видя в сряда. А си спомняте, че допреди 10-15 години Кипър имаше силен национален тим. Напоследък в кипърския футбол навлязоха и доста руски пари. Олигарси държат няколко от тимовете, които през този сезон за в челото на класирането – Пафос, Арис и др.

Със селекционера на домакините Тимур Кецбая се познавам от повече от 20 г. Мога да кажа, че сме и приятели. той беше отличен футболист – игра с успех и в английската Висша лига…Сериозен човек и добър специалист. Амбиция не му липсва, но ръцете му са “вързани”, не разполага с качествени играчи. За последно беше в Анортозис, където обаче не постигна добри резултати. Явно и в националния отбор няма да му бъде лесно.  Не останах изненадан от слабия зрителски интерес към контролата с България. Местните обичат много повече клубните си тимове, ходят с желание и оказват гореща подкрепа. Но не е така, когато дойдат мачове на националите им. Затова и онзи ден по трибуните едва ли имаше и 100 човека.

Лошото състояние на Кипър не омаловажава нашия успех в Ларнака. Направиха ми добро впечатление няколко млади момчета, имат качества, желание и старание. Има отделни проблясъци, харесаха ми някои изпълнения на терена, но все още е твърде рано да правим генерални изводи. Просто трябва още време. То ще си покаже, когато дойдат на дневен ред мачове срещу по-сериозни съперници. Младен Кръстаич не мога да го коментирам. Той си има свои виждания. Не съм вътре “в кухнята”, за да знам какви планове. Сега експериментира, ще дойде време да отсее някои играчи. Очевидно гради нещо за бъдещето. Хубаво е, че е такъв оптимист, но точно на Балканите дългосрочните планове не са толкова лесно осъществими. Вижте, ние се паднахме и в много тежка група за европейските квалификации. Там вече ще си проличи как са работили нашите национали. Чувам и чета, че се обсъжда дали да бъде извършено пълно подмладяване и подмяна на “А” отбора или да се залага на опита и на най-добрите към момента играчи. Рецепта е трудно да се даде. Но е доказано от практиката, че тоталното подмладяване е грешка. Дано да се представим добре в квалификационната кампания.”