Трети ден Фандъкова бездейства за мръсния въздух в София

Трети ден Фандъкова бездейства за мръсния въздух в София

София вече е застигната от традиционните за зимата тежки проблеми с мръсния въздух, но заедно с тях за поредна година софиянци стават свидетели на също традиционната пасивност и неспособност на Столична община да се справи с проблема.

Вече три дни станциите за измерване на качеството на атмосферата на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) отчитат сериозни превишения на допустимите норми на канцерогенните фини прахови частици (ФПЧ10), които са изключителни опасни за човешкото здраве. В същото време кметът Йорданка Фандъкова и екипът й не предприемат никакви ефикасни мерки да предупредят софиянци за опасността, да ги призоват да заменят личните си автомобили с градския транспорт с цел да се намали замърсяването и да предложат собствени инициативи в тази посока.

Вчера превишение на допустимата среднодневна норма на ФПЧ10, която е 50 микрограма на кубически метър, бе регистрирана на всички шест станции на ИАОС в София, личи от сайта на общината. Най-лошо е било положението в „Хиподрума“, където запрашаването е доближило 120 мкг/куб.м. В центъра, където качеството се следи от мобилна станция на ул. „Париж“, както и в „Надежда“, концентрацията на ФПЧ10 е достигнала почти 100 мкг/куб.м. Станциите в „Павлово“, „Дружба“ и „Младост“ пък регистрират около 75 мкг/куб.м. В понеделник трайно превишение на нормите е отбелязано в „Хиподрума“, „Надежда“, „Павлово“ и в центъра. Тази нощ на места ситуацията бе дори още по-лоша и чак през деня небето над София започна да се изчиства.

Въпреки това през изминалите 48 часа Столична община в нито един момент не предупреди ясно и високо за ситуацията. Единственото, с което от „Московска“ 33 се отчетоха вследствие на данните за високи прахови нива, бе да се обърнат към съгражданите си на вътрешна страница на общинския сайт, който не е особено четен. Само там от кметството плахо призоваха хората да се возят на градски транспорт, а не на лични МПС, да не се отопляват с твърдо гориво (когато това е възможно), както и да не палят камини. Фандъкова и подчинените й по никакъв начин не се възползваха от възможността да призоват чрез медиите софиянци да се включат в битката с мръсния въздух.

За поредна година самата община също не предприема почти никакви реални мерки да извади столицата от класациите на градовете с най-мръсен въздух в света. Така например със сигурност управляващите в София от ГЕРБ няма да въведат от 1 декември нискоемисионните зони в центъра на града, както обещаваха доскоро.

Столична община твърдо отказва и да облекчи изискванията, по които пуска в продажба т.нар. зелен билет, с които в дни с мръсен въздух жителите на София могат да се возят на градския транспорт срещу 1 лв. на ден. Мярката се счита за една от малкото ефикасни и реално действащи срещу замърсяването в Столична община.

Според сега действащите общински правила обаче зелен билет започва да се продава, когато на най-малко две от станциите на ИАОС се регистрира поне 3-кратно превишение на ФПЧ10. Допреди около 2 г. изискванията в това отношение още по-трудни за изпълнение – 4-кратно превишение, но след обществен натиск те бяха коригирани. Въпреки постоянното замърсяване на въздуха в София през зимата обаче зелен билет е пускан само два пъти досега, като за последно това се случи през декември 2019 г.

Източник: segabg.com