Откачалки заляха картина на Ван Гог със супа

Откачалки заляха картина на Ван Гог със супа

Картината на Ван Гог „Сеячът“ беше залята със супа в Рим, съобщи Ройтерс.

Италиански климатични активисти от движението „Последно поколение“ хвърлиха грахова супа по платното, а после се залепиха за стената на галерията. Картината, нарисувана през 1888 г., е поставена зад стъкло и поради това не е повредена, съобщи агенция Анса.

Нападението над картината беше извършено от четири жени, които крещяха лозунги срещу глобалното затопляне и изкопаемите горива. „Тези акции би трябвало бъдат по всички страници и по всички канали, както и в политическия дневен ред. Засега обаче се определят като скандални“, се казва в изявление на движението, цитирано от БТА.

Представители на близо 200 държави ще се съберат в Египет през следващата седмица за климатична конференция  на ООН. Целта е да се приемат решения, които да ускорят действията срещу глобалното затопляне.

„Сеячът“ на Ван Гог е част от изложба в историческия „Палацо Бонапарте“ в центъра на Рим. Платното е собственост на холандския музей „Крьолер-Мюлер“ и е защитено от стъкло. Няма щети по картината, каза Камила Талфани, говорител на организаторите на изложбата.

Миналият месец активисти заляха със супа световно известната картина “Слънчогледите” на Ван Гог в Националната галерия на Лондон, като нанесоха минимални щети на рамката на творбата.

Неотдавна членове на движението “Последно поколение” хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия, а белгийски екоактивист опита да залепи лицето си върху картината “Момичето с перлената обица” на Йоханес Вермер в Хага.

 

Източници: „Гласове“, БТА

Categories: Култура, Свят