Парламентът реши: Пращаме военна помощ за Украйна

Парламентът реши: Пращаме военна помощ за Украйна

Депутатите решиха на първо четене – България ще предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе прието със 175 – „За“, 49 „Против“, 1 се въздържа. 

По време на гласуването от групата на БСП издигнаха бележки с надпис “Не на оръжията! МИР!”.

Първоначално бяха входирани две предложения – на ГЕРБ-СДС и на Демократична България, но в последствие те бяха обединени в един общ проект, който бе подкрепен от мнозинството в парламента. Той предвижда Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна. Преди това обаче предстои гласуването на предложението и на второ четене.

С гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС, “Български възход” и „Демократична България” решението беше прието.

Както е известно, в сряда служебният министър на отбраната Димитър Стоянов предупреди, че армията не разполага с излишно оръжие, което да бъде изпратено в помощ на Украйна. Час преди да започнат дебатите в залата пък, партия “Възраждане” организира протест пред Народното събрание срещу приемането на решение за помощ.

Зад решението да изпратим оръжие на Украйна застанаха от ГЕРБ, ПП, ДПС, БВ и ДБ.

„Внесохме с ясно съзнание, че сме закъснели да застанем редом до нашите партньори. Имаме шанс да поправим тази грешка. Това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България”, коментира Атанас Славов от ПГ на „Демократична България”. Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да „направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна”.

Остра реакция дойде от БСП, които поискаха дебатът да се излъчва по Българската национална телевизия. „Кой иска да вкара България директно във война, и кой иска неутралитет”, попита народният представител Иван Иванов.

Против решението да изпращаме оръжие на Киев се обявиха и от „Възраждане”. Според Ангел Георгиев „евроатлантическата сбирщина се опитва да въвлече страната в конфликта”.

От „Български възход” поискаха редакционна поправка в проекта на решение.

С решението на парламента се задължава Министерският съвет до 1 месец да реши какво оръжие може да предостави на Украйна.

Източници: NOVA TV, dariknews.bg

Categories: България