Направиха първа копка за четириетажен паркинг в „Надежда“ 1 (СНИМКИ)

Направиха първа копка за четириетажен паркинг в „Надежда“ 1 (СНИМКИ)

Започна изграждането на нов четириетажен паркинг на ул Кирил Дрангов в жк Надежда 1. (На кръстовището на ул. Кирил Дрангов и ул. Атанас Лозанчев)

Паркингът ще бъде наземен с 310 паркоместа. Предвидени са 32 места с възможност за зареждане на електрически автомобили. Ще бъдат обособени и 14 паркоместа за хора със специални потребности.

Сред официалните гости на символичната “първа копка” бяха председателят на СОС Георги Валентинов Георгиев , Дончо Барбалов, заместник-кмет на София, много общински съветници и районни кметове.

Георгиев, изпълнителният директор на „Софийски имоти“ Димитър Шивачев и кметът инж. Димитър Димов направиха първа копка на съоръжението.

„Това е първият паркинг по Програмата за строителство на многоетажни паркинги в кварталите на Столичната община. Днес поставяме началото на едно изключително полезно дело за район “Надежда”. Жителите квартала вместо да паркират по тротоарите и градинките, ще могат да използват този модерен паркинг. Пътят дотук не бе лесен, това, което има значение обаче е резултатът. Ако нашите усилия доведат до необходимия резултат, значи, че сме си свършили работата“, заяви шефът на градския парламент Георги Георгиев.

“Благодаря на всички, които помогнаха за реализацията на този проект – Софийски имоти ЕАД, Столичен общински съвет, арх.Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и районна администрация “Надежда”! Активно работим по темата с осигуряване на места за паркиране – миналата година открихме паркинг на ЦГМ ЕАД за 147 автомобила в Надежда 1, работим по проекта за изграждането на паркинг за 210 автомобила на ул Христо Силянов в жк Надежда 3 (бившата трамвайна линия).Освен това, по програмата на Столична община за паркинги обособихме общо над 300 нови паркоместа през последната година”, заяви инж. Димов в обръщението си към гостите.

Проектът за многоегажния паркинг се финансира със собствени средства на “Софийски имоти” ЕАД и предоставено финансиране от Фонд за градско развитие, включително съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Общият размер на инвестицията е 6,314 млн.лева, като “Софийски имоти” осигурява 1.914 млн.лв., а Фондът за градско развитие – 4.4 млн.лв.