Кога и как можем да гледаме слънчевото затъмнение днес

Кога и как можем да гледаме слънчевото затъмнение днес
Следващите няколко седмици ще са изобилни на астрономически събития. И то не такива, които вълнуват запалените по звездното небе, но и по-впечатляващи и редки. Като слънчево затъмнение.

 

Днес ще има частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава отвсякъде по земното кълбо.

В България началото му ще е около 12:30 ч. на обяд, като най-голямото закриване на слънчевия диск ще се случи около час по-късно. Тогава 35.4 % от Слънцето ще бъде затъмнено от сянката на луната.

Точката на централното слънчево затъмнение – мястото, от където можем да наблюдаваме най-голяма част от Слънцето да бъде закрита, е над Северния полюс – около 82%. Малко по-малко ще наблюдават жителите в северната част на Европа, Русия и Китай.

Ако не разполагаме със специални защитни очила за наблюдаване на това небесно явление (заместителят им са очила за работа с електрожен), най-добре да го гледаме онлайн. Например в официалния канал в YouTube на Кралската обсерватория в Гринуич.

На 8 ноември пък предстои пълно лунно затъмнение. Периодът между слънчевото и лунното се нарича „тунел на затъмненията“ според астролозите и се приема за критично и трансформиращо време.

Пункт за наблюдение на проекцията на частичното слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от България днес, ще организират астрономите от Народната обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ във Варна. В самата обсерватория кръжочници от варненски училища ще имат поставени задачи по време на затъмнението, което в морската столица ще се наблюдава най-продължително – от 12,30 до 14,50 часа, каза Свежина Димитрова, директор на обсерваторията.

В максималната фаза, която може да се наблюдава в страната, най-добре от Източна България, 39,14% от площта на Слънцето ще бъде закрита от Луната. Препоръчително е явлението да се наблюдава с предпазни средства, експерти предупреждават, че слънчевите очила не защитават.

Източник: EPA/БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Categories: България