Opel Grandland 2022 Hybrid4  – наелектризирано удоволствие (СНИМКИ)

Opel Grandland 2022 Hybrid4  – наелектризирано удоволствие (СНИМКИ)

Когато от представителството на Opel в България ми предоставиха за тестово шофиране Opel Grandland 2022 Hybrid4 не предполагах колко голям скок в развитието си е направила компанията. През 2017 г. Opel пусна на пазара флагмана в SUV гамата си Grandland X с надеждата да вземе добър пазарен дял в този много харесван от клиентите клас. Явно начинанието беше успешно. 5 години по-късно у нас пристигна фейслифтът на модела, който има самочувствието вече на достоен конкурент на другите европейски марки.

Тестовият автомобил, решен в червено-черен цвят ме грабна още на площадката за паркиране, тъй като това са цветовете на любимия ми футболен отбор Локомотив (Сф). По традиция от времената преди двайсетина година погледнах дали няма ръжда по праговете, подкалниците, или веждите. Нелепо действие, защото става дума за съвсем нов автомобил на 15 000 км пробег.  Предницата на Grandland копира основните линии на добре познатия ни пазарен хит  Mokka. Opel Vizor съблазнява с гланцово-черния си панел на решетката пред радиатора, емблемата с мълнията и светодиодните матрични светлини IntelliLux LED Pixel Light, решени в цялостна комбинация.. В дясно от емблемата е разположена  камерата за нощно виждане, а в средата на горния отвор за въздух в новата предна броня е позоционирана камерата за видимост напред. В двата края на долния по-голям отвор за въздух са монтирани малки светлини за движение при мъгла.

Вместо отвори за въздух, в двата края на бронята са монтирани С-образни черни пластмасови елементи за по-спортно излъчване. Типично за такъв автомобил около арките на калниците,, праговете и долната част на вратите има пластмасови предпазни елементи. Решени са в цвета на купето. Черни са корпусите на страничните огледала и таванът. Двуцветните 19-цолови джанти изпъкват с по 5 големи отвора. Отзад надписът Grandland е вече разположен по средата в долната част на петата врата, която е с електрозадвижване, може да се отваря с махене на крак, когато ръцете ти са заети с покупки. Запазени са сребристите имитации на отвори за ауспуха в бронята. Автомобилът отново е конструиран върху платформата EMP2 и габаритните размери са почти без промяна: дължина 4477 мм, широчина 1856 мм, височина 1609 мм и междуосие 2680 мм. Диаметърът на завой е 10.67 м.

Резервоарът побира 43 л. Обемът на багажника е 390 л, със свалени задни седалки нараства на 1528 л. Собствената маса на автомобила е 1801 кг. Гумите са с размери 205/55/19. Окачването е независимо: McPherson отпред и многоточково отзад. Кормилното управление е с електроусилвател. Спирачната система е с дискови спирачки, като предните са вентилирани.

 

Достъпът до салона на фейслифта на Opel Grandland е безключов, а оборудването е напълно ново. По традиция предните седалки са сертифицирани от AGR. Тапицерията е от кожа и велур,открояват се красиви шевове. Настройките им са механични, но имат системи за отопление. Воланът и таблото със сдвоените екрани Opel Pure Panel познаваме от модела Mokka. Водачът може сам да избира каква информация да се изписва на таблото и на централния екран. По-различно е продължението на централната конзола. Познатият от 3008 на Peugeot джойстик за смяна на предавките, типично за хибридно задвижване, предлага и режим за по-силна рекуперация. В ляво от него е бутонът за избор на режим на движение: Електрически, хибриден и спортен. В малкия подлакътник между предните седалки има място за стабилно закрепване на мобилен телефон. Мултимедията поддържа връзка с Apple CarPlay и Android Auto.

Тестовият Opel Grandland е оборудван с адаптивен круизконтрол, който с помощта на челната камера и радарните сензори поддържа автоматично дистанцията до движещо се отпред превозно средство съобразно зададената максимална скорост и при нужда спира и потегля самостоятелно благодарение на функцията Stop & Go на новия електронен помощник Highway Integration Assist. Освен камерата за заден ход налични са системи за: активно поддържане на избраната лента, за самостоятелно спиране при опасност от удар с подминаване на пешеходци и велосипедисти, за нощно виждане с обхват от 100 м., за разпознаване на пътните знаци, за мониторинг на „мъртвия ъгъл“, за разпознаване на умората у водача и за самостоятелно паркиране. Отзад мястото е достатъчно за да се возят удобно трима възрастни. Седалките са в съотношение 40:60. Ако седят двама може да ползват услугите на широк подлакътник, а отварянето на капака към багажника позволява превоз на ски без да се поставя багажник на покрива.

 

Задвижването на тестовия Opel Grandland става от хибриден агрегат с обща мощност 300 к.с. и общ МВМ 520 Нм, съставен от 1.6-литров PureTech и два електромотора. Бензиновият агрегат, който задвижва предния мост през 8-степенна автоматична трансмисия има мощност 200 к.с./6000 об/мин и 300 Нм/3000 об/мин. В трансмисията е интергиран електромотор с мощност 110 к.с. и 320 Нм МВМ. Задният мост се задвижва от втори електромотор с мощност 113 к.с. и 166 Нм МВМ. Блокът с литиево-йонни акумулаторни батерии е с капацитет 13.2 кВт/ч. Според стандарта WLTP автономията само с електричество е 55-65 км, но в реални условия може да се разчита на 45-50 км. Максималната скорост само с електричество е 135 км/ч.

В режим Спорт тестовият автомобил се ускорява от 0-100 за 6.1 сек. Максималната скорост на движение е 235 км/ч. Средният разход на гориво при хибридните автомобили много зависи от условията и стила на шофиране. По избрания маршрут София-Раковски-Банско (през Юндола)и Банско-Раковски-София се наложи да долея гориво само за 15 лв. А имах  отсечки в региона – Банско-Добринище, Банско-Баня. Вярно е, че три вечери зареждах батерията на електричество, която ни даде допълнително 150 км пробег. Констатирах че при средна скорост 90 км/ч средният разход  беше 4,2 л/100 км. Много впечатлен останах от пътното поведение на автомобила. Освен комфорта на седалките, бързото ускорение при изпреварване ми се понрави и усещането за стабилност при преодоляването на острите завои. Многото екстри и глезотии си заслужават цената, а всеки собственик и за миг не би съжалявал, че е заложил на правилния избор – мощния и сравнително икономичен Opel Grandland Hybrid4.

Станчо ШУКЕРОВ