Продадоха картина на Дейв Хокни за 24 милиона паунда

Продадоха картина на Дейв Хокни за 24 милиона паунда

Картината на Дейвид Хокни “Ранно утро, Сент-Максим”, на която е нарисуван изгрев на Лазурния бряг, беше продадена за над 24 млн. паунда (около 27,8 млн. евро) на търг  в Лондон, съобщи АФП.

Цената е повече от два пъти над първоначалната оценка. Картината е от началото на кариерата на британския художник. Тя е между известните му произведения на калифорнийски басейни и “натурализма” на по-късните му творби. “Ранно утро, Сент-Максим” илюстрира нарастващото увлечение на художника по светлината, с “кристални води, окъпани в блестящата светлина на изгряващия ден”, според описанието на “Кристис”.

Когато рисува картината, 85-годишният сега Хокни е в разцвета на връзката си с Питър Шлезинджър и следователно е в период на “лично щастие и професионален триумф”, пояснява аукционната къща.

Картината е изложена на първата ретроспектива, посветена на Хокни в Лондон. Тя е една от група от четири картини, създадени по снимки, направени от Хокни по време на пътуването му из Европа през 1968 г. заедно с Шлезинджър.

“Представянето на водата, описването й, е проблем за формата, защото тя може да бъде всичко, може да има всякакъв цвят, тя се движи”, обяснява Хокни няколко години по-късно.

През 2018 г. картината му “Портрет на художник (басейн с две фигури)” беше  продадена за повече от 90 милиона долара в Ню Йорк, което беше рекорд по онова време за жив художник.

Източник: БТА