Инж. Димитър Димов: Автомобилите нямат място на тротоарите и в зелените площи

Инж. Димитър Димов: Автомобилите нямат място на тротоарите и в зелените площи

Стартира общинският подкаст “Гласът на Надежда”, в който ще бъдат обсъждани различни теми от обществения живот в район #Надежда. Първият гост беше кметът инж. Димитър Димов.

В пилотния Епизод 1 той отговаряше на въпроси по две основни теми – паркинги/ паркиране и строителство.

ЕТО И ПО-ВАЖНИТЕ АКЦЕНТИ:

 Паркинги/паркиране
Важно е да уточня, че голяма част от комплексите в “Надежда” са строени по планове от 1963 г., когато е имало 60 МПС на 1000 души население, а в момента статистиката показва около 800 автомобила на 1000 души население.

Програмата за изграждане на паркинги и джобове за паркиране в район “Надежда” стартира през 2019 г. Тогава обособихме над 250 места чрез 7 паркинга. През 2022 г. работим по общо 9 обекта в кварталите, като това ще доведе до нови около 230 места за паркиране. През следващата година ще продължим с тези паркинги, включително т.нар. “кални точки”, които се превръщат в паркинги.

За паркинга на ул. “Христо Силянов” (бившето трамвайно трасе) – следващата седмица очакваме актуализация на цените чрез решение на Министерски съвет, която да отрази скока на цените на строителните материали. Това е поискано и от Камарата на строителите в България, в спешен порядък.

Освен 220 нови и безплатни паркоместа на този обект в “Надежда” 3, ще изградим и един километър велоалея, улично осветление и нов тротоар. Надявам се, след тази актуализация на цените , да започнем поетапно активна работа по този обект.

През м. октомври 2022 г. очаквам да стартира строителството на новия многоетажен паркинг на ул. “Кирил Дрангов”. Избран е изпълнител и ако няма обжалване, дейностите започват веднага. Паркингът ще е за около 260 автомобила.

Екипите на “Център за градска мобилност” ЕАД работят активно по сигнали за нерегламентирано паркиране, получени основно от граждани. Между 50 и 70 неприсъствени фиша дневно се съставят от тях. Автомобилите нямат място на тротоарите и в зелените площи! Ако хората имат сигнали, насочвайте директно към тях, за да вземат навременни мерки!

С добри темпове върви работата срещу незаконните гаражни клетки в “Надежда”- над 200 броя вече са премахнати. При същото темпо и ако няма обжалвания – до края на годината се надявам да премахнем всички незаконни клетки в района.

 Строителство
Подробните устройствени планове са публични и са публикувани на страницата на Направление “Архитектура и градоустройство”. Всеки може да провери къде и какво е планирано за строителство.

В отговор на въпрос на жител от кв. “Триъгълника”, обяснявам, че там се строи основно в частни имоти,. Имаме една общинска сграда , в която се помещава училище , както и читалището там.

През последните години сме реализирали имот срещу обезщетение в “Надежда” 2, до църквата “Свети Дух” за нуждите на нова сграда на общинската администрация на район “Надежда”. Нужно е да отговоря на съвременните изисквания за достъпна среда.

Запазени са терени за нови детски градини за около 700 деца, и при финансиране могат да се изградят нови сгради.
Мораториум върху строителството не е в правомощията на един районен кмет. В “Надежда” се строи предимно, където има останали къщи, например в “Надежда” 1 и “Надежда” 3 при границите на бул. Ломско шосе. В наши правомощия е издаването на разрешителни до 15 м кота корниз, а над 15 метра е в правомощията на НАГ, Столична община.

Очакваме вашите въпроси и предложения за гости в новия ни проект!