100 домакинства в „Надежда“ получиха съдове за разделно събиране (СНИМКИ)

100 домакинства в „Надежда“ получиха съдове за разделно събиране (СНИМКИ)

Почти 100 семейства вече получиха съдовете за разделно събиране на отпадъците за своите домакинства и достъп до новите пет „зелени острова“, изградени в жк “Надежда” 1.

Общо 300 нови домакинства от блоковете №153 , 155 ,156, 157 и 173 (всички входове) в Надежда 1 са в обхвата на разширената система за разделно събиране на отпадъци на Столична община в Надежда 1 .

При желание за включване и безплатно получаване на вътрешните съдове от е тези блокове, може да ни пишете на info@so-nadejda.com или да се свържете с еколога ни Александра Мирчева, на тел 02 495 11 62.

“Развиваме системата за разделното събиране на отпадъци и подобряваме качеството на разделно събраните отпадъци, за да се увеличи процентът на отпадък, който се рециклира, и по този начин да се изпълнят целите на кръговата икономика, които за общината са приоритетни.” Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на дейностите по разширение на „зелените острови“ в пилотния проект за разделно събиране на отпадъци в район „Надежда“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева, председателя на СОС Георги Георгиев и екип на местната администрация.

В район “Надежда” през 2019 г. бе изпълнен пилотен проект на Столична община , в който за първите 300 домакинства от четири блока, бяха изградени т.нар. „зелени острови“, в които хората с контролиран достъп – всеки има собствен ключ, изхвърлят разделно събраните в домовете си отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни отпадъци в различни контейнери.

Кметът Фандъкова благодари на гражданите и на етажните собствености, които участват в сортирането на боклука.

Предвижда се до края на годината в района да бъдат разкрити още десет обособени места за изхвърляне.

От тази година също във всички детски градини и училища в столицата ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране.
Така чрез образованието и запознаване на децата от детските градини за пътя на отпадъка те са мотивирани и стават пример, „защото знаем, че ако децата са запознати, карат нас, възрастните, да живеем по-екологично“, добави кметът Йорданка Фандъкова.