Ърбан зона превърна Северния парк в атрактивна спортна арена (СНИМКИ)

Ърбан зона превърна Северния парк в атрактивна спортна арена (СНИМКИ)

Ърбан зона 2022 на „София – европейска столица на спорта“ превърна Северния парк в колоритна спортна арена.

Въпреки дъжда и ветровитото време, хиляди се събраха днес за спортния празник, който и тази година включва няколко държавни първенства и турнири в любимите и така популярни сред младите градски дисциплини. Стартът на фестивала съвпадна с Деня на София, което придаде допълнително празнично настроение на участници и зрители.

Ърбан зоната бе открита от Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. „София – европейска столица на спорта“ и Столична община имат за приоритет здравето и активния живот на жителите и гостите на града. За поредна година организираме „Ърбан зоната“ като празник на новите градски спортове. Радваме се, че домакин тази пролет е обновеният Северен парк, Столична община продължава да реновира паркове и градини Тези спортни фестивали са отлична възможност за социална активност на младите, за да може те да се срещат, да контактуват помежду си и да практикуват любимите си градски занимания,“ каза Георгиева.

Приветствия към присъстващите отправиха още Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Димитър Димов – кмет на район Надежда и Йордан Йовчев – президент на БФ спортна гимнастика и основен двигател на надпреварите по стрийт фитнес през последните години у нас. След официалните гости бяха още Младен Младенов – кмет на район Връбница, Иван Божилов – кмет на район Илинден и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Първи стартираха момчетата и момичетата в стрийт фитнеса, националният турнир събра близо 100 от най-добрите у нас, които впечатлиха зрителите с виртуозни изпълнения. С голям интерес бяха посрещнати и демонстрациите на скейтърите, наред с това всеки можеше да получи безплатни наставления и да се пробва.

За първи път в Северния парк бе монтирана установка за бънджи скокове, желаещите бяха напътствани под вещото ръководство на един от най-добрите български алпинисти и планински водачи, преподавателят от НСА Дойчин Боянов.

Най-малките пък бяха щастливи с възможността да ползват безплатно алпийския тролей. Въпреки дъжда, от ранна утрин пред специализирания сет се изви дълга опашка от желаещи да изпитат адреналина от невероятната емоция.

На голямата сцена първи излязоха шампионите по спортни танци от клуб „Импулс“. Двойките Владимир Величков – Габриела Рагина и Петър Величков – Елени Капусиду възпламениха зрителите със зрелищните си, пълни със страст и емоции изпълнения. Веднага след това започна Фолк парад под мотото „Празнично софийско хоро“ с изявите на 16 от най-популярните ансамбли за народни песни и танци. Зрителите дълго аплодираха участниците в концертната програма: Клуб по народни танци “Витоша”, Ансамбъл “Фолклорика”, ТГ “Фолкпалитра”, Ансамбъл “Шевица”, Ансамбъл “София-6”, Ансамбъл “Горна баня”, ШНХТ “МоЙто Либе”, ТК “Рипни-Ка”, ШНХТ “Хопни-тропни”, ТК “Пъстра китка” и др. С изпълненията си всички те отново и отново ни върнаха към безценния извор на българщината, а за невероятната атмосфера се погрижи легендарният народен певец и водещ Александър Александров–Алекс, който отново поведе хорото, увлякло стотици от присъстващите в парка.

Новото тази година бе специалната „Смарт спорт“ зона на един от водещите мобилни оператори, където всеки можеше да се включи в индивидуални или групови тренировки, да тества последните модели смарт часовници докато спортува, както и да спечели множество награди. Фитнес инструкторът Сами Хосни също бе част от събитието и спомогна да изпратим лятото в най-добрата си форма.

По-късно днес започва Държавното първенство по брейк. Над 400 представители на най-новия олимпийски спорт се впускат в колоритна битка за престижните трофеи със спиращи дъха изпълнения на най-добрите в България. Брейк надпреварите са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г., във френската столица ще бъдат определени първите в историята олимпийски шампиони. На голямата сцена в Северния парк днес до 22 ч. ще бъдат излъчени финалистите, а решителните „батъли“ за националните титли са утре от 10 до 14 ч.

В неделната утрин Ърбан зоната продължава още с детски турнир по баскетбол 3х3, с националните турнири по стрийт фитнес, градски паркур и фрирън, с демонстрациите на скейт-виртуозите, безплатния въжен тролей за децата и др. Утре е и графити състезанието „Зелена зона“, в което най-добрите в това модерна градско изкуство ще се надпреварват със свои творби, а специално жури ще определи призьорите. „София – европейска столица на спорта“ организира за втори път тази година подобен конкурс.