Катастрофата в Бургас: Един сириец е задържан, друг се издирва

Катастрофата в Бургас: Един сириец е задържан, друг се издирва

Един сириец със статут на хуманитарна закрила у нас е задържан, а друг се издирва за катастрофата между полицейска патрулка и автобус, превозващ мигранти, при която загинаха двама полицаи. Това съобщиха на брифинг от МВР.

“Патрули на Гранична полиция са преследвали бял автобус, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът е предаден на най-близкия патрул от ОДМВР-Бургас. Това са служители на Първо районно управление, които са подходили към кръговото на „Трапезица“ и автобусът, идващ от Созопол, е ударил полицейския автомобил. Вследствие на удара  са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от Първо районно управление. На 43 години, с 18 години стаж. Вторият е служител в същото управление, със 7 години стаж”, обясниха от МВР.

В рейса са били превозвали 47 мигранти, за които има данни, че са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци. Образувано е следствено дело.

Очаква се да бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че отговорност за случилото се носят и служители на Гранична полиция. Това е причината той да поиска оставката на зам.-директора й Деян Моллов.

“Основна причина за този инцидент е не докрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на Гранична полиция, защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на Гранична полиция. Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините”, изтъкна Демерджиев.

Малко преди това министърът каза, че каналджиите са обявили война на държавата и тя ще отговори с цялата си мощ. Демерджиев се зарече да даде всичко от себе си, за да доведе докрай операцията.

Автобусът, с който са били превозвани нелегално мигранти, е бил бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Собственост е на хасковска фирма, която го купила от кърджалийска, съобщи Демерджиев и уточни, че вече е изяснено как е придобит. Задържан е собственикът, който го е дал на двамата, които са превозвали мигрантите.

 

Снимка: БГНЕС

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4