Сърбин ще води националния отбор по футбол

Сърбин ще води националния отбор по футбол

Сърбинът Младен Кръстаич е новият селекционер на националния отбор на България по футбол. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на БФС.

Назначението не беше никаква изненада, защото още преди няколко седмици в медиите изтече информация. Кръстаич даже беше сниман на вечеря в луксозен столичен ресторант с президента на БФС Борислав Михайлов и Георги Иванов – Гонзо.

Босовоте на централата са обсъждали пет кандидатури за поста и се е стигнало до извода, че е наложително да се назначи чужд специалист. Бяха изтъкнати две причини за това – първо заради „външен натиск и чувство за безнаказаност в националния отбор“, след това заради проблем у българските специалисти, които не се доразвиват добре по клубовете след завършването на треньорската школа или пък не получават шансове.

Последният чужденец, който води „лъвовете“ бе Лотар Матеус – назначен през септември 2010 г. с големи очаквания и напуснал година по-късно с оплаквания за намеса в работата му и обвинения за съпричастност на БФС към манипулиран мач (Естония – България 2:2).

Михайлов подчерта, че БФС уволнява доста рядко селекционери, като последният – Ясен Петров е подал оставка, а преди това има напуснали по лично желание, защото „търсят или повече пари, или развитие в клубове“.

Кръстаич (48 г.), който участва със Сърбия на Мондиал 2018, ще има задача да класира България в по-горна група на турнира Лига на нациите и на Евро 2024. Договорът му ще е за 2 години, като заедно с треньора идват и трима негови сънародници като асистенти – Стефан Янкович, Неманя Милинчич и отговорникът за вратарите Дарко Божович. А наставникът на юношите на Славия (до 19 г.) Иван Иванов, който е бивш играч на „Партизан“ (Белград), ще помага на Кръстаич по време на лагер сборовете.

„Спряхме се на него, защото сръбската школа се знае. Бил е на световно първенство. Млад е, амбициозен е. Няма я езиковата бариера. Искахме точно нещо такова. Друг характер е. На нашия отбор му трябва повече характер и дисциплина. Нямаме толкова лоши футболисти. Неговата задача също е да направи така, че отборът ни да изглежда много по-добре като български национален отбор“, коментира Михайлов.

Самият Младен Кръстаич заяви, че е имал и друга оферта, но бързо е избрал тази от България. Имал е два-три разговора с Михайлов, но още преди последния е започнал да гледа мачове на националния ни тим.

„България е страна със спортни успехи – в тениса, във футбола… Затова се съгласих да приема предложението. Има добри млади футболисти, които сега не се представят на добро ниво. Загубили са форма и самочувствие. Но няма страх у мен! Ако се работи добре, до половин-една година можем да постигнем добри резултати. Искам да оставя много добър национален отбор за следващия национален селекционер, както го направих със Сърбия за Пикси (б.ред. – Драган Стойкович). Ще прилагам схеми, които са подходящи за наличните футболисти. И още нещо – ако аз като сърбин имам по-голям патриотизъм от футболистите на България, това не е добре. Ще трябва или аз да се променя, или те!„, каза Кръстаич по време на първото си изявление след назначението.

Той също така разкритикува предишния селекционер за голямото текучество на играчи.“През последната година има 47 повикани играчи, от които някои са играли само по един мач. Също така са пазили 7 различни вратари в 8 мача. Това не е сериозно“, подчерта сърбинът.

КОЙ Е КРЪСТАИЧ
Младен Кръстаич е една от легендите на Партизан и сръбския футбол. Роден е на 4 март 1974 г. в Зеница, а футболният си път започва от школата на местния Челик. В продължение на 4 години носи фланелката на Партизан, а почти цяло десетилетие играе на високо ниво в Бундеслигата и печели шампионската титла и Купата на Германия с екипа на Вердер (Бремен). Впоследствие играе за Шалке 04, преди да завърши кариерата си в Партизан.

За националния отбор на Сърбия има 59 мача и 2 гола. Треньорският му път стартира като асистент на Славолюб Муслин в представителния тим на Западната ни съседка, а през 2017 г. е назначен за селекционер и води Сърбия на Световното първенство в Русия през 2018 г. Впоследствие става председател на Борда на директорите на босненския Радник, води елитния сръбски ТСЦ Бачка Топола, а последния му професионален ангажимент е като старши треньор на израелския гранд Макаби (Тел Авив).

Източник: segabg.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4