Нов православен храм беше осветен в кв. Илиянци (СНИМКИ и ВИДЕО)

Нов православен храм беше осветен в кв. Илиянци (СНИМКИ и ВИДЕО)

На 19 юли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния квартал „Илиянци“ беше осветен нов православен храм. Новият храм е посветен на свети пророк Илия.

Освещаването на новоизградения храм беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Ириней Любомиров, свещеник Йосиф Стоименов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци воглаве с Методи Стоилов.

Освещаването на храма беше уважено от инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

Дворът на храма беше изпълнен с благочестив народ, който беше дошъл да съучаства в историческото събитие по освещаването на новата духовна придобивка.

 

След водоосвещението на храма епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на София. Той изказа благодарност и на енорийския свещеник отец Ириней, на районния кмет и на всички дарители и спомоществователи, потрудили се за изграждането на църквата.

Епископът приветства и поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела храмът да им бъде за радост, утеха и духовно преуспяване.

След молитвеното тържество думи на благодарност към всички присъстващи произнесе отец Ириней Любомиров, както и кмета на района инж. Димов, който от името на район „Надежда“ поднесе медал на отец Ириней за приноса му за развитието на района.

Снимки: архимандрит Евтимий

Видео: Любомир Върбанов


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4