Проведе се Обществено обсъждане по повод планирания паметник на кан Крум (СНИМКИ)

Проведе се Обществено обсъждане по повод планирания паметник на кан Крум (СНИМКИ)

 

В обществено обсъждане беше представено мотивирано предложение за издаване на скица-виза за проучване и проектиране на обект: „ПАМЕТНИК НА КАН КРУМ“ до езерото в Северен парк. (приложена в снимки).

Акцентите:

  • Обсъжда се само предложението за локация на паметника – в близост до езерото в Северен парк- В срок до 19 юли може да подавате своите становища в деловодството на район “Надежда” или на e-mail: info@so-nadejda.com
  • Всички визуализации до момента са илюстративни

Какво предстои:

  • Да бъде внесен доклад до Столичен общински съвет, който да разреши реализацията на идеята- Да се работи по осигуряване на финансирането, като то може да бъде от общинския бюджет и/или съгласно идеята на Инициативния комитет – чрез дарения от физически лица, безвъзмездно дарение от юридически лица, кампания чрез платформа за набиране на средства и др.
  • да се получи становище на Министерство на културата

“Благодаря за активното участие на районните кметове и членове на инициативния комитет за изграждане на паметника Младен Младенов (район „Връбница“) и Иван Божилов (район „Илинден“), заяви инж. Димитър Димов, кмет на “Надежда”.


В залата бяха още общинските съветници Владимир Митов и Димитър Антов, кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева, народният представител Анна Александрова, арх. Димо Александров, главен архитект на район Надежда и Татяна Долмова, преподавател по история в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, ръководител на ученическия идеен проект за паметника, Ивана Танева, бивш възпитаник на гимназията и активен участник в идейната фаза.

По време на своето изказване Долмова благодари на район “Надежда” за оказаната административна подкрепа. Тя сподели, че амбициозният ученически проект за избора на историческа личност е започнал през 2019 г. В час по “Свят и личност” учениците работели по проект и сами са избрали владетеля в лицето на кан Крум.

“Включиха се четирима млади и отговорни хора с интереси в историята. Те сформираха инициативен комитет, подкрепен от сериозни имена в академичните среди. Впоследствие, активните младежи организираха подписка за обществена подкрепа, в която се включиха над 2 500 ученици от столични училища. Всички те са от горен курс и са навършили пълнолетие, добави Татяна Долмова.

– През 2020 г, се срещнахме с инж. Димов и заедно продължиме работа по идеята. Проведохме и консултация с Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столична община в направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности”, получихме и становище от Експертно-художествената комисия към Столична община.”

Огромен интерес към дебата демонстрираха възпитаниците на двете най-големи училища в район “Надежда” – 54 СУ “Св. Иван Рилски” и 101 СУ “Бачо Киро”. Младежите добавиха общо над 600 подписа към първоначално събраните.

В дискусията се включи и общинския съветник Владимир Митов, който обясни, че ако паметникът на кан Крум е в зелените площи на парка, ще е много автентично. Той защити идеята за изграждане на паметника в близост до езерото в Северен парк, като поясни, че няма нищо по-добро от това паметникът на български владетел да бъде пред очите на младите хора, посещаващи изградената по проект ПУДООС открита класна стая.

Мотивираното предложение ще бъде изложено в стая 206 на етаж 2 в сградата на районната администрация. Допълнителна информация по проекта по времето на изготвяне на становищата ще представя арх. Димо Александров – гл. арх. на СО – район „Надежда“.

Заключителната обществена дискусия ще се проведе на 26.07.2022 г. от 18:00ч. в залата на ОКИ „Надежда“ на бул. „Ломско шосе“ № 2.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4