Празникът на район “Надежда” ще се проведе на 15 юни

Празникът на район “Надежда” ще се проведе на 15 юни

Празникът на район “Надежда” ще се проведе на 15 юни (сряда), с начален час 17.00 ч.

Промяната се налага предвид неблагоприятната прогноза за времето в деня на празника Св. Дух на първоначално обявената дата 13 юни.

Очакваме ви в Северен парк (вход от жк “Свобода”)!

Фестивалът под надслов “Надежда за доброто“ е посветен на добрите каузи, които ни вдъхновяват, правят ни по-истински, по-смели и променят човешки съдби. Тази година в отбелязването на празника са поканени издателства и фондации със социални каузи, с които от района са имали успешно партньорство в различни кампании.
Партньори в събитието ще бъдат: екип на проект „URBINAT“, издателства “Рибка”, Милена Георгиева – европейски шампион за хора с инвалидни колички в Малта 2008 г. треньор и създател на адаптиран клуб по спортни танци за хора в инвалидни колички, ЦПЛР ЦИКО “София”, фондациите “Светът на Мария”, “Очи на четири лапи”, “Мини Арт”, “Нашите недоносени деца”, “Искам бебе”.

В сряда на фестивала “Надежда за доброто” ще можете да се запознаете с нашите партньори от различни социални каузи.

Има каузи,които докосват и винаги вълнуват. Сред тях са проектите на Фондация „Мини Арт“ – организацията, която стои зад идеите Социален цирк, Мини Арт Фест и София Юнисайкъл Клуб.

Какво е Социален цирк ? Това е иновативна практика, която от 2011 г. представя съвременни циркови формати в България. Да работиш в Социалния Цирк е физическа, артистична и социална активност, фокусираща се върху създаването на комуникативна и социализираща среда чрез цирк. “Социалният Цирк” цели да свърже и да разчупи леда между хора и групи, използвайки цирка като физическо занимание и педагогически метод.

Екипът на район „Надежда“ срещна този партньор през 2018 година, и още на следващата година заедно реализирахме първият “Социален цирк за Надежда”. Той беше насочен към деца от Центровете за настаняване от семеен тип в район “Надежда” – “Алеко Константинов” и “Иван Вазов”, както и към ученици от рисковите групи в 101 СУ “Бачо Киро”.

Съвместната работа на район „Надежда“ и фондация „Искам бебе“ датира от няколко години, в които са реализирани редица публични събития и благотворителни базари в подкрепа на повече български бебета.

Тук е моментът да споменем и общинската програма Ин витро на Столична община, създадена през 2015 г по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. До момента са подпомогнати 118 семейства, а родените бебе са над 30 .

Фондация „Искам бебе“ е до всеки един от вас, който мечтае за своя рожба, но „нещата не се случват“! Според статистиката 145 000 млади хора у нас имат проблем със зачеването на собствено дете.

От 2007 г. ,Фондацията изгражда собствена мрежа от доброволци в над 45 града в страната и работи активно с Общини, медицински специалисти, психолози и администрация с цел постигане на бърза комуникация и достигане на навременна информация до заинтересованите лица.

През 2009 г., по инициатива и с активната помощ на екипа на „Искам бебе“, стартира работата на Държавния Фонд ин витро – ЦЕНТЪР ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ, който годишно финансира над 2500 двойки.

С помощта на Фондация „Искам бебе“ са родени над 3000 желани деца.Това промени съдбата на 3000 български семейства.

Най-големите герои са най-малките – това е посланието на фондация “Нашите недоносени деца”.

Фондацията е създадена през 2012 година от 3 силни майки на недоносени деца -Нина Николова, Надя Дренска и Вили Бакалова. Оттогава те са обединени в общата идея да помагат на други родители като тях и най-вече на техните бебета.

Има преживявания, в които личната болка се превръща в мисия, мъката и изплаканите сълзи се превръщат в двигател на значими каузи.

„Застъпваме се за правото на всяко новородено, което се нуждае от болнично лечение, да получи качествена и съвременна медицинска грижа, фокусирана върху нуждите на семейството и тяхното право да бъдат до детето си.“, казват прекрасните майки от Фондацията.

Отвъд болничния период те работят за правото на всяко дете със специални потребности да получи подкрепа спрямо своите индивидуални нужди, която да гарантира неговото оптимално детско развитие.

Фондация „Очи на четири лапи“ е единствената в България НПО в обществена полза, която обучава и предоставя безвъзмездно на български граждани с увреждания дипломирани кучета водачи и асистенти.

До момента са обучили 87 двойки „човек-куче” , които работят на територията на цялата страна. Екип от 14 професионалисти и над 30 доброволци развъждат, отглеждат и обучават служебни кучета, които се превръщат в неоценими помощници на своите стопани със зрителни, двигателни и ендокринни увреждания.

Кучетата водачи на слепи връщат над 80% независи
мата мобилност на слепите хора и със своята преданост им осигуряват ново качество на живот. Обучени от нас кучета водачи съпровождат стопаните си във впечатляващите им планински преходи.

Кучетата асистенти за хора с двигателни увреждания улесняват ежедневието на човека на количка, като донасят предмети от недостъпни повърхности, затварят и отварят врати на помещения, шкафове и т.н., асистират при събличане.

Кучетата асистенти сигнализиращи при хипогликемични кризи помагат на хората с диабет в контрола над нивата на кръвната захар в ежедневието, при шофиране и през нощта. По този начин предотвратяват изпадането в тежки и опасни хипогликемии.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4