Кметът на София и олимпийската шампионка Стойка Кръстева в 54 СУ (СНИМКИ)

Кметът на София и олимпийската шампионка Стойка Кръстева в 54 СУ (СНИМКИ)

Кметът на София и олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева посетиха столичното 54 СУ “Иван Рилски” и се включиха в заключителното събитие на инициативата “Надежда за шампиони”.

“Взимането на един медал сам по себе си не означа нищо, но когато той успее да запали толкова много деца и родители да се върнат в спортните зали, виждаме смисъла”, каза олимпийската шампионка от Токио.

Столичния кмет Йорданка Фандъкова поздрави Стойка Кръстева, която е лице на кампанията „Надежда за шампиони“, както и екипа на район „Надежда“ за реализираната инициатива в подкрепа на спорта и здравето на децата.

“Проектът „Надежда за шампиони“ дава възможност практически да се запознаете с големите шампиони и условията за спорт в района. Стойка и нейният треньор не само станаха шампиони, но и създават бъдещи шампиони”, каза столичният кмет и им благодари за отзивчивостта, отделеното време и социалната отговорност, за това, че влагат душа и сърце в идеята да накарат повече деца да влязат в спортните зали. „Спортът е здраве и дисциплина. Той ни учи да бъдем човечни, да бъдем отбор, и ви кара да бъдете по-добри ученици. Спортът е и най-сигурната превенция срещу лоши навици и зависимости“, подчерта Фандъкова. Столичната община инвестира в развитието на спортните обекти в района и в спортни събития.

„Имате условия да спортувате както в училището, така и в района, имате добри учители и треньори, примера на нашите спортисти и остава да изберете своя любим спорт и да тренирате”, посочи още тя.

„За мен е чест да съм тук, защото виждам, че нашият труд, който сме положили аз и моят екип, има резултати, каза олимпийската шампионка на учениците. – Вземането на един медал сам по себе си не означа нищо, но когато вземането на този медал запали толкова много деца и родители да се върнат в спортните зали, виждаме смисъла. Спортът ни прави по-здрави и ни учи на ред добродетели, които ни карат да бъдем преди всичко добри хора, да си помагат и да се подкрепят.“

Деца и треньори от боксов клуб Локомотив (София) демонстрираха своите умения, а учениците имаха възможност да се запознаят с бокса, включвайки се в тренировката. В рамките на кампанията Стойка Кръстева, треньорите от Локо и деца от школата посетиха всички 9 училища и 12 детски градини в район „Надежда“, за да популяризират спорта и здравословния начин на живот и като алтернатива на зависимостите. През последните няколко години броят на спортуващите деца в Обединените спортни клубове „Локомотив“ се е увеличил пет пъти.

54 СУ “Иван Рилски” може да се похвали и в момента с елитни спортисти.
Четвъртокласникът Деян Цоков е двукракен републикански шампион по фигурно пързаляне. Той е на трето място в европейската ранглиста в своята възраст.
Седмокласникът Кристиян Рангелов е отличен шахматист, стана и градски шампион. Друг ученик от 7 клас – Адриан Йонинов, пък е звезда в плуването. Това момче печели десетки златни медали, като само през 2021 г. участва в 12 републикански и международни турнири. От тях печели 23 златни, 10 сребърни и 8 бронзови медали. Два пъти печели купата и за най-добър плувец в своята възраст. Адриан е и републикански вицешампион по триатлон.
Благовест Хуинг Май учи в 11-и клас. Той е бронзов медалист от европейското първенство по бокс. Ставал е няколко пъти и републикански шампион по кикбокс.

Кампанията „Надежда за шампиони“ се реализира в периода 15 септември 2021 г. – 15 май 2022 г. и е част от календара на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в район “Надежда”.

Снимки: Георги АЛЕКСИЕВ

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4