Къртачът Renault Kangoo (СНИМКИ)

Къртачът Renault Kangoo (СНИМКИ)

Някога, когато стана дума, че на пазара са тръгнали нови съвременни баничарки, които нямат нищо общо като дизайн с прословутия С15 на Citroen, мнозина се усъмниха в успеха им. Французите от Renault, Peugeot и Citroen обаче знаеха какво правят. Пазарният бум за тях явно беше очакван. Имам носталгия към този тип коли, защото първата ми служебна беше точно баничарка, която издържа на много тормоз и километри. С нескрит интерес пристъпих към новото Renault Kangoo 2021 година. Винаги се е спорило дали се казва Кангу, или Канго. В България се наложи второто име Канго и се свързва със здравината и работоспособността на строителната машина Канго – къртач, която яде бетон като паста Гараш, а не гараж.

Със спирането на румънския работохолик Dacia Doker, от алианса Renault – Nissan- Dacia взеха бързи мерки да не изпуснат пазарната му ниша. А и конкурентите на Kangoo вече бяха стартирали. Моделът се предлага във вариант пътническа версия, каквато тествахме, лекотоварна Kangoo Ван и бюджетната версия Kangoo Експрес, която измести  Dacia Doker. Заводът на марката в Мобеж, Франция вече се задъхва от поръчки и това е признание за успеха на модела..

Renault Kangoo е модернизиран технически, с ново лице е и интересни интериорни решения. Предната част е издържана в стила на фирмената дизайнерска линия, която следват всички нови модели на марката. Отпред светодиодните  фарове, с дневни С-образни светлини и светодиодни светлини за мъгла, придават нов облик на колата. Вече на никой не липсва огромното лого на предния капак, но и така Renault Kangoo е разпознаваемо на пътя, най-вече по предната решетка. Предният капак е по-къс, а купето е с по-правоъгълни форми, от което не страда аеродинамиката. Откриваме вградени мигачи в огромните странични огледала и красиви стоп-светлини отзад с постоянно светещи дневни светлини от светодиоди.

Renault Kangoo е дълъг 4486 мм, широк 1919 мм и висок 1893 мм. Междуосието е 2716 мм. Диаметърът на завой е 11.3 м. Клиренсът е 169 мм. Резервоарът побира 54 л. Собствената маса е 1577 кг. Гумите са с размери 205/60/R16 и са монтирани върху алуминиеви джанти. Окачването е независимо Макферсън отпред и полунезависимо на торсионна греда отзад. Кормилното управление е с електрически усилвател. Спирачаната система е с дискове – 280-милиметрови вентилирани отпред и 229-милиметрови плътни отзад.

Вътре в купето не е нужно да се поставят очила с по-висок диоптър, за да се види и с просто око, че вътрешният обем е пораснал, че са използвани по-висококачествени материали. Има взаимки от Clio.

Седалките са удобни, с кожно-текстилна тапицерия, с механични настройки и с добре изразени странични опори. Мултифункционалният волан е познат, зад него има аналогово табло с голям скоростомер и оборотомер, под които са малките уреди за наличното гориво и температурата на двигателя. Между тях има дигитален екран за бордкомпютъра, който вече предлага много по-обстойна информация. Но най-важното инфо е среден разход на гориво, моментен разход и за колко километра имате наличност в резервоара. В ляво над таблото с уреди има поставка за мобилен телефон. Апликациите по таблото от истинска дървесина придават не само уют, но и изисканост на интериора.


Свободно стоящият дигитален екран за мултимедията, навигацията и настройките на системите на автомобила, бутонът за стартиране на двигателя и алуминиевите копчета на двузонния климатик са добре познати от другите модели на марката. На продължението на централната конзола има място за безконтактно зареждане на мобилен телефон, 12-волтов извод и място за две бутилки с вода, а в подлакътника  има дълбока и тясна ниша. В помощ на водача са монтирани ограничител на скоростта, активен круиз контрол, система за активно поддържане на избраната лента за движение, система за аварийно спиране при опасност от удар, система за мониторинг на мъртвия ъгъл, датчици за осветеност и дъжд, автоматична смяна на светлините, парк-сензори отзад и др. Дебелите А-колони ограничават малко видимостта напред и в страни, но в предния край на вратите има малки допълнителни стъкла.

Задните врати са с увеличен размер и това улеснява влизането и излизането от салона. Местата отзад са 3, като за пътуващите там има 12-волтов извод, изводи от климатика и два USB-извода за зареждане на мобилни устройства.

Багажникът е с вместимост 775 литра и със сгънати седалки достига до 3500 литра. Сгъването им в съотношение 60/40 позволява получаване на равен под за превоз на по-дълги и обемисти товари.

Задвижването на тестовия Renault Kangoo става чрез познатия 4-цилиндров 1,5-литров Blue dCi мотор с максимална мощност 95 к.с. (3000-3750 об/мин.) Максималният въртящ момент от 260 Nm е наличен от 1750-2000 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична, задвижването е чрез предния мост. Моделът се ускорява от 0 до 100 км/ч за 15,1 сек и достига максимална скорост от 164 км/ч. Средният разход на гориво при теста ни беше 4,9  л на 100 км.

Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4