Кметът Фандъкова се срещна в “Надежда” със семейство украински бежанци

Кметът Фандъкова се срещна в “Надежда” със семейство украински бежанци

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна със семейството на Полина и Саша, които са потърсили закрила в гр. София и вече са настанени в една от базите на Столична община в район “Надежда”. Столична община настани 25 души, сред които 11 деца в свои общински бази в целия град.

Единадесетчленното семейство, пристигнало заедно със свой близък, е настанено в сграда на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“, в координация с БЧК. Екипът ни също съдейства на семейството, за да осигурим подкрепа за най-неотложните им нужди.

Полина и Саша и техните 8 деца са живели в град Суми, който е близо до Харков. Всички те са хора с увреден слух.

„Искаме да останем в София и да си намерим работа тук, – споделиха родителите пред кмета, – а 5-те ни деца, които са на възраст между 5 и 16 години, да могат да ходят на училище” – казаха също те. Три от децата им са пълнолетни и ще си търсят работа. Семейството разговаря с жестомимичен език и в комуникацията си бе подпомогнато от общността на глухите хора в България.

Кметът на София ги увери в своята подкрепа и се интересува от какво имат нужда. Семейството желае да остане в София, за което е необходимо да кандидатства за получаване на статут. “Бихме искали децата да посещават училището за глухи в София” – посочиха също родителите.

Останалите пет семейства от Украйна са настанени в центрове за социални услуги на общината. Възможности за приемане на напуснали Украйна общината предоставя освен в социални услуги и в специализираната болница за долекуване в район „Панчарево“, където могат да бъдат настанени 40 възрастни, които се нуждаят и от здравни грижи. Болницата за рехабилитация продължава лечението на своите пациенти. Възможности за настаняване има и в база на общинско дружество в Приморско.

На настанените семейства се предоставят хранителни продукти, дрехи, както и хигиенни материали, които се осигуряват от аварийните екипи на общината с помощта на БЧК.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4