ДФК Виктори и Левски почитат паметта на Божин Ласков с турнир

ДФК Виктори и Левски почитат паметта на Божин Ласков с турнир

ДФК Виктори организира детски футболен турнир за набор 2012 г. в чест на 100-годишнината от рождението на легендата на Левски и Слован (Братислава) Божин Ласков.

Славният футболист е прадядо на собственика на частната школа Десислава Минева. От Левски вече потвърдиха участието си, а Сдружение “Сини сърца” изяви огромното желание да помогне в организацията на надпреварата, която ще се състои на 26 февруари (събота) на комплекс “Грийн Спорт” в София. Останалите отбори, потвърдили участие, са Витоша (Бистрица), ОФК София, Спартак (София), Барокко, а предстои да бъде пратена официална покана и на Слован (Братислава).

Божин Ласков е роден в с. Локорско, Софийско на 15 февруари 1922 г. Започва кариерата си в юношеския тим на Победа (кв. „Орландовци”). В Левски преминава през 1940 година и играе до 1946г., общо 7 сезона.

Висок централен нападател с отлична игра с глава.

Много добър реализатор, като в 55 шампионатни мача има 38 гола, в 21 мача за купата – 24 гола, а в международните клубни срещи – 10 мача с 3 гола.

Шампион е на България 2 пъти (1942, 1946), а носител на националанта купа 3 пъти (1942, 1946, 1947).

За „А” националния тим играе 6 мача. На Балканиадата в Тирана (1946) е обавен за най-добър играч на турнира.

През 1947 година напуска България и се установява в Чехословакия, където играе последователно за отборите на Жиденице(Бърно), Слован(Братислава) с който става 3-кратен шампион на Чехословакия и Руда Хвезда(Братислава).

С изявите си заслужава място дори в националния отбор на Чехословакия, с който изиграва 3 мача.

След прекратяване на кариерата си, става треньор като води отборите на Интер(Братислава) и Спартак (Търнава).

По професия Божин Ласков е лекар, като се занимава с медицина след като спира с футбола. В последните години преди смъртта си Божин Ласков бе активен член на Българското общество в Словакия.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4