Владимир Митов, кандидат за депутат от 25 МИР – София, алармира: Опасността от навлизане на радикални ислямисти в България е реална

Владимир Митов, кандидат за депутат от 25 МИР – София, алармира: Опасността от навлизане на радикални ислямисти в България е реална

Владимир Митов е председател на ВМРО – София. Той е историк, специалист по история на българските земи по време на османското робство, член на Македонския научен институт. Кандидат за народен представител от 24 МИР – София. С Митов разговаряме по актуални проблеми на столицата и Родината.

– Г-н Митов, забелязваме, че броят на мигрантите в последните седмици расте. Какво предлага ВМРО за справяне с проблема?
Проблемът започна със завземането на властта в Афганистан от талибаните. Потоци от млади мъже тръгнаха на път да търсят спасение в Западна Европа. Пътят им минава и през България. Основният поток от имигранти е от младежи между 15 и 20-годишни. Но нека не се залъгваме, че те са изоставили семействата си. Напротив! В момента на път за Германия, Франция и Италия потеглят предимно момчета до 18 г., които са непълнолетни и това им дава предимство при получаване на статут на бежанец и уседналост. След като го получат, те се свързват с роднините си под предлог, че това са техни родители и те получават право да бъдат със децата си.

В София има три центъра за бежанци – в Овча купел, във Враждебна и във Военна рампа. В разговор със служители от Агенцията за бежанците ми беше обяснено, че въпросните мигранти се задържат около месец в тези общежития. На практика те ги използват за възстановителни центрове, в които отпочиват, лекувани са, ако са възникнали проблеми със здравето им, и след възстановяване намират канали към Западна Европа.

В трите бежански лагера в София бежанците се разделят според народност и семейно положение, защото ако няма такова разделение, възникват сблъсъци между мигрантите. Страната ни се намира в извънредно положение заради кризата от Ковид 19, но някой замисля ли се, че имигрантите от Близкия и Средния Изток могат да бъдат преносители на зарази, които не са характерни за нашите географски ширини. Разхождат се свободно в столицата ни и има случаи на влизане в дворове на хора, а така също и жестоко престъпление – изнасилено момиче през юни месец 2021 г.

За нас от ВМРО тези центрове трябва да бъдат закрити и изнесени извън населени места. Така и службите по-лесно ще могат да контролират нелегални канали за транспортиране на хора.

Едно от решенията за непреминаване на границата ни с Турция е да не се разчита само на оградата. Може да бъдат изпратени военни и доброволци, които са на тяхно подчинение.

От ВМРО алармираме, че има крещяща нужда от закон за доброволните отряди, правилник за тяхното сформиране и точни критерии за кандидатите.

Има ли опасност от навлизане на радикални ислямисти покрай мигрантския наплив?
– Съществува такава, разбира се. Но специалисти, които познават специфични догми на мюсюлманските конфесии, няма достатъчно. И не само това. Те трябва да бъдат и психолози, които да откриват нередности в проведен разговор с такова лице, както и да разчитат сигнали в неговото поведение. Вече бяха засечени няколко случая на преминали през нашата територия бойци на Ислямска държава. Бъдете убедени, че са повече. Една част от тях само са засечени и по-страшното е, че това се случва след като са разкрити от други служби и в хода на разследването се установява, че са пребивавали и в България.

По-интересно е защо те идват към Европа, след като дейци на ИДИЛ намериха почва за идеите си в Афганистан и съседните държави. Атентатите в европейските държави не са забравени, а все по-често наблюдаваме акции на така наречените „Самотни вълци“. Те могат да бъдат по-трудно прихванати, защото не комуникират с водачите си, а действат самостоятелно. Така, че на Вашия въпрос има ли опасност от радикални ислямски клетки покрай мигрантската криза отговорът ми е категорично да. За съжаление Българското мюфтийство не помага въобще в тази мигрантска ислямска криза, а напротив, като че ли от там са щастливи, че мюсюлманите в Европа се увеличават.

Смятате ли, че след изборите ще има промяна в позицията на България в спора с Република Северна Македония?

Докато ние от ВМРО бяхме в управлението, не позволявахме на когото и да е дори и да си помисли, че може да се отречем от каузата Македония. За нас тя остава свещена територия и наричаме голяма част от населението там наши братя. За съжаление наблюдавам негативни тенденции по позицията за Македония. Чужди посолства, представители в Европейския парламент се опитват да наложат свои виждания по Македонския въпрос. Включително признаване на сепаратистично движение „ОМО Илинден“ и признаване на македонско малцинство в България.

Либералните партии в България са готови да признаят македонски език, македонски народ преди 1944 г. и да признаят български исторически личности като македонски такива. Не! България и РС Македония нямат нито обща, нито споделена история – за нас от ВМРО историята е една – това е българска история. И нека никой не си мисли, че идеята ни е присъединяване на територии към българската държава. Това, което желаем, е добросъседски отношения по примера на Австрия и Германия. Един народ, един език, една история – две държави.

Либералните течения сред български политически партии и движения, чуждите посолства и НПО-та работят за скъсване на историческите корени между нашите две държави. От ВМРО няма да спрем да следим ситуацията в РС Македония и в Западните Балкани. Защото макар и по-малко на брой и в Албания, и в Косово живеят български общности.

– Да поговорим за президентските избори…Защо ВМРО издигна кандидатпрезидентската двойка доц. Милен Михов – Мария Цветкова?

За мен е огромна чест и привилегия, че се познавам и с двамата. Доц. Михов е блестящ преподавател. Лекциите му са накарали не един студент да продължи да се развива като историк и да бъде достоен гражданин на страната ни. Сега пред него има ново предизвикателство и силно се надявам той да е новият президент на България. Казвам го защото съм убеден, че той няма да се свива по международни форуми по национално важни за страната ни въпроси, като други заемащи поста на президент, които не искам и да цитирам.

Една част от дейността на президента е да представлява България пред останалите световни лидери. И понеже познавам доц. Михов убедено мога да кажа, че с поведението си, изказванията си той няма да посрами Родината ни. България може само да спечели с такъв президент.

Мария Цветкова е родолюбец, който гори за България. Като вицепрезидент тя може да е от огромна полза за сънародниците ни зад граница – Македония, Албания и бесарабските българи. Освен това залага много на младежките политики, които засягат подрастващото население. Един от основните бойци срещу джендър идеологиите в образованието.

Историческите филми, които направи за военните подвизи на България, могат да бъдат използвани в часовете по история, защото съвременните ученици възприемат тази информация по-лесно. Нейна кауза е образовани младежи, които остават в Родината ни, създават семейства и продължават да се развиват професионално в България.

ПРОДАВАНЕТО И КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4