Карлос Контрера, водач на листата на ВМРО за 24 МИР – София: На тези избори борбата е да върнем нормалността в политиката

Карлос Контрера, водач на листата на ВМРО за 24 МИР – София: На тези избори борбата е да върнем нормалността в политиката

Карлос Контрера е юрист, завършил СУ „Св. Климент Охридски“, общински съветник в Столичен общински съвет и председател на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ в Столична община. Член е на националното ръководство на ВМРО-Българско национално движение. Водач на листата на ВМРО – Българско национално движение за 24-ти МИР-София (Средец, Оборище, Възраждане, Сердика, Подуяне, Слатина, Искър и Кремиковци).– Г-н Контрера, вие често говорите за бързи икономически мерки, с които да смекчим ефекта от кризата…Какво имате предвид?
– Точно така – това трябва да е една от водещите теми в обществото, а не канадски гражданства, изчегъртване и лафове от селски вечеринки. Ние сме в безпрецедентна ситуация – здравна криза в комбинация с икономическа криза. Нужни са бързи и ефективни мерки, за да тушираме част от негативните им последствия. Трябва да опитаме да съхраним българския малък и среден бизнес и доходите на работещите. За мен и за ВМРО това е ключова тема, а не безсмислените политически премия между големите партии.
– Какви мерки предлагате?
– По отношение на скъпия ток за стопанските потребители – да бъде временно ограничен износа на ток от свободния пазар, за да остане евтин ток, тук в България. Нека да мислим и в посока намаляване на ДДС върху електроенергията – като антикризисна мярка ставката да бъде намалена от 20% на 9-10%. Така ще останат средства в българските предприемачи, за да могат да оцелеят фирмите им. За тези 200 000 фирми, които са „Доставчик от последна инстанция“ да се предвидят компенсации от поне 100 лв. на мегават/час – в момента тези хора плащат по 300-400 лв. за ток. Тези компенсации да бъдат и за следващата година, а не като сега , до м. декември и то по смешните 15-30 лв. на мегаватчас.
– Говорите и за съществени промени в данъчната система?
– Предложенията на ВМРО са за увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 150 000 лв. Премахване на данък дивидент, който е един крайно несправедлив данък, облага приход, за който вече е платен данък, т.е. наказва предприемчивите хора. Ето, това са няколко мерки, които ще помогнат на българския предприемач. България трябва да съхрани малкия и средния бизнес, защото той е гръбнакът на икономиката ни.
– Във Ваши изказвания акцентирате върху връщане на професионалното образование като мярка за подпомагане на бизнеса?
– Да, от години ВМРО предлага да се промени системата на образованието и да се ориентира към нуждите на икономиката. В момента за една камара професии няма кадри, защото държавата отказва да води политика в тази посока. Това води до липса на работна ръка, което прави бизнеса неконкуретно способен. Очевидно е, че без активна държавна политика това няма как да се промени. Ако искаме българският бизнес да се развива, държавата следва да подготвя кадри – говорим за професиите, изискващи специализирани знания и умения, занаят така да се каже.

Ето защо трябва възстановяване на професионалното образование и стимулиране на младите хора да учат в такива средни училища, за да излязат с професия, със занаят. В момента произвеждаме потенциално безработни хора без никакви умения. Това е сериозен дефект на образованието, което се отразява и на икономическата активност.


ПРОДАВАНЕТО И КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4