Олимпийска шампионка се включи в залесителна кампания в „Надежда“ (СНИМКИ)

Олимпийска шампионка се включи в залесителна кампания в „Надежда“ (СНИМКИ)

Есенната залесителна кампания “Моето зелено училище/детска градина“ стартира по шампионски от район „Надежда“!

“Благодаря на заместник-кмета по екология Десислава Билева – Desislava Bileva и олимпийския шампион от Токио 2020 Стойка Кръстева – Stoyka Krasteva , които гостуваха на 90 ДГ „Веса Паспалеева“. С помощта на прекрасните деца засадихме 20 широколистни дървета от видовете липа, ясен и чинар. Инициативата на Столична община „Моето зелено училище /детска градина“ се реализира от три години по идея на кмета Йорданка Фандъкова. Тя включва обогатяване на зелената система в дворове на детски градини и училища”, заяви кметът инж. Димитър Димов.

“90 ДГ „Веса Паспалеева“ е сред малкото в София, които развиват в своя двор и образователна екосистема „Вкусната градинка“. Всеки сезон децата се учат да отглеждат красива, вкусна и органично чиста реколта от ароматни билки, подправки, плодове и вкусни зеленчуци, изучават безброй уроци от природата. Днешният открит урок беше на тема мулчиране – застилане на почвата със слой материал (слама).

Екологичното образование е наша основна цел – с него възпитаваме отговорно поведение и отношение към околната среда. През изминалата година засадихме над 200 нови дървета в Северен парк, реализирахме проект „Открита класна стая стая“ в Северен парк, предстоят интересни еко проекти със сдружение „Азбукари“ в 115 ДГ и с Ротари клубовете в парк „Надежда“, допълни той.

„Над 50% от територията на София е зелена, каза заместник-кметът Десислава Билева. Заедно с пролетната инициатива за засаждане на дървета в училища и детски градини тази година засаждаме над 1000 дървета. През пролетта в града засадихме над 2100 дървета в града, а за есента се предвиждат повече. Над 1200 са по улици и булеварди и 350 в паркове и градини. Използвани са широколистни видове като липа, кестен, каталпа, явор, ясен, акация, чинар, дъб, габър. Над 5000 са новите дървета от миналата година.“, каза още Билева.

„Включвам се в инициатива на Столична община, защото за мен е важно София и цяла България да станат по-зелени. Радвам се да видя децата да се учат да засаждат и отглеждат дървета, както и в грижа за природата.“ – заяви Стойка Кръстева по време на откриването на кампанията.

Директорът на детската градина Катя Йорданова посочи, че след обновяване на сградата на детското заведение по оперативна програма „Региони в растеж“, Столична община продължава с подкрепа по отношение озеленяване на двора и превръщането му в още по-красиво място за децата.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4