Иван Илчев – Баклавата: Много елитни спортисти са от Владая, до гроб ще съм верен на Гранит

Иван Илчев – Баклавата: Много елитни спортисти са от Владая, до гроб ще съм верен на Гранит

Гранит (Владая) отпразнува своя 75-и рожден ден! За да почетат юбилея бяха поканени ветераните на Левски, мачът и последвалата почерпка завършиха наравно

Всичко започва на 16 юни 1946 г. Група ентусиасти се събират не в селското читалище, а в култовата кръчма “Чучулига” на центъра и основават клуб с името “Гранит”. Развиват в него не само футболната секция, но и лека атлетика и ски спортове. Особено впечатляващи в тези първи, родилни, години на Гранит, са постиженията на лекоатлетите. В първата Обиколка на радио “София” владайската щафета застава на първо и трето място. Нещо нечувано и невиждано дотогава!

Владая може да се похвали и със световна шампионка по художествена гимнастика. Става въпрос за Емилия Божидарова (в ансамбъла). Владаец е и Велко Велев – един от елитните български състезатели в хвърлянето на диск.
Изключително силен е и женският тим на ски – бягане в състав: Марийка, Бойка, Даниела, Буба…

Селото се радва ежегодно на традионната купа “Владая”, който се провежда в първата неделя на март. Мало и голямо в този ден се качват на ските. Истинска атракция по белите писти е 76-годишният бате Радко. Той се пусна великолепно в последното издание на купата.

Футболният тим може да се похвали със завидни успехи. Владайци участват в заводското първенство, което е изключително силно по време на социализма. Най-известните фигури, оставили имената си в “Залата на славата” на Гранит са Божил Трайков (юноша на Славия, играл в Ботев Ихтиман и др.), Георги Кечев…

Един от най-известните спортисти на Владая е Иван Митков – Пъри. Той е владайският Александър Шаламанов. Пъри е №1 и във футбола, и в “белите спортове”. Както легандарният Шами играе омагьосващо футбол и вълшебно кара ски, така и той.

Най-големият успех на владайския футбол е вече двегодишния простой в Югозападната Трета лига. В славните страници на летописа са записани победи над елитни отбори като Септември (Сф) за Купата на България, отстраняван е и Чепинец (Велинград) в турнира за Купата на Аматьорската лига…

 

Бай Иван е сърцето и душата на владайския футбол.

Бай Иван Илчев е сърцето и душата на владайския футбол. Едва ли има по-подходящ събеседник от него, когато говорим за историята на клуба. 60-годишният мъж е домакин (на доброволни начала) в клуба и е най-големият фен. Раздава се за него. Достойно за уважение е негово усърдие и любов. Собственоръчно и напълно безплатно е участвал във всички ремонти по стадиона – красавец.

“Имахме описна книга, така да се каже – архив, която отразяваше събитията в Гранит от създаването му насам. Тя се съхраняваше при Григор Дачев – един от най-заслужилите ни деятели (за съжаление – вече покойник – б.а.). В момента любимият ни отбор се подвизава в трета дивизия и е на прилично място в класирането – седмо. Миналият сезон едва се спасихме, през този сме горе-долу добре.

Очаквам още по-силно представяне. Публиката си обича отбора и се радва на нашите успехи. Всички сме щастливи, когато бием, скърбим, когато губим. Това е животът – има победи, има и загуби. Направил съм много за Гранит и без да съм взел една стотинка. Обичам отбора и ще го обичам, докато съм жив.

В бенефисния мач срещу Левски взеха участие наши бивши звезди като Васко Стефанов (ексиграч на Марек и юноша на Славия), левият бег Георги Янев, Христо Митков Цаловски тренираше в Левски, съученици бяхме с него и винаги отсъстваше заради любовта си към  “синия” клуб.

Много съм радостен, че се проведе празникът с участието на ветераните на Левски. Получи се изключително приятно събитие. Желаем успехи на всички гости, които се отзоваха на поканата ни за празника. Пожелавам си да посрещнем заедно и 100-годишнината на клуба. Да бъдем все така единни и сплотени, да се уважаваме, да си помагаме – което е най-важното, и отборът да върви по възходяща линия.”

 

Ветераните на Левски уважиха празника на Гранит.

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4