Колонката на Бомбата: ЦСКА ще излезе от групата, за Лудогорец се съмнявам

Колонката на Бомбата: ЦСКА ще излезе от групата, за Лудогорец се съмнявам

Това е постоянна рубрика във “Витоша нюз” на ДИМИТЪР СТЕФАНОВ. Бившият младежки национал ще коментира футболните събития от седмицата. И така, четете новото издание на “КОЛОНКАТА НА БОМБАТА”:

ЕВРОБОЙЦИТЕ

Противоположни бяха емоциите, които оставиха мачовете на двата ни евроучастника. Лудогорец въпреки слабото ниво на българския футбол се опитва на международна сцена да се представя на добро ниво срещу тимовете от средна еврокласа. Оказва си обаче влияние и това, че вече повече от десетилетие “орлите” нямат никаква конкуренция у нас. От това пада и тяхното ниво, преценката не е реална. Когато излязат под светлините на прожекторите в евротурнир истината лъсва. За мен учудващо Лудогорец изгони водещия си голмайстор Клаудиу Кешерю. Такава явно е била преценката на старши треньора Валдас Дамбраускас. но пък показват нелош футбол, стоят добре на терена. Кирил Десподов държи постоянно високо ниво. Срещу Мидтиланд лудогорци започнаха кошмарно. Получиха ранен гол, дължи се на това, че отстъпваме много физически на съперниците в Европа. Те ни мачкат по навсякъде и всяка една грешка се наказва.

Отсъствието на треньорската скамейка на Дамбраускас не вярвам да е оказало негативно влияние. Станислав Генчев го познавам, играли сме заедно. Той натрупа вече доста опит, много мачове вече е водил отбора и на международно ниво. Футболистите също са опитни, заят какво се иска от тях.

Лично аз не виждам как Лудогорец може да излезе от групата. Според мен ще се бори с Цървена звезда за третото място. Това е реалността и съотношението на силите.

Божидар Краев логично реши да остане в Мидтиланд . Преди време той шокира футболната общественост у нас с високопарни изказвания и т.н. Твърде много си беше повярвало момчето. Сигурно и той си е дал сметка, че нивото в европейските първества е с класи над нашето. По принцип всички млади футболисти, които отиват дори за малко в чужбина, се опитват всячески да останат там, защото нивото е твърде различно.

Тежката загуба на ЦСКА с 1:5 от Рома беше очаквана. Жозе Моуриньо обаче доказа, че е голям човек и личност, освен велик треньор, може би №1 в света в момента. Въпреки унизителното поражение, което неговият отбор нанесе на ЦСКА португалецът деликатно уважи труда на нашите играчи. Каза, че те не са заслужавали такава тежка загуба, че мачът бил равностоен…Изказване на един джентълмен, защото реалността на терена не беше такава.

Между ЦСКА и Рома зее огромна пропаст по доста аспекти. Да тръгнем от бюджета – “вълците” стоят на светлинни години чисто организационно, чисто футболно по-високо. Разликата е космическа и по отношение на селекцията, която извършиха през лятото. Да, всичко започна перфектно за “армейците” – откриха с ранен гол. Но Рома успя бързо-бързо да се върне в мача. И оттам стана вече страшно…Макар че домакините играха с резерви предимно. За наше огромно съжаление ние сме свикнали да се радваме да се радвама на някакви епизодични проблясъци и измъчени победи, идва ни някаква еуфория излишна, а в същото време хората вече са в Космоса, така да се каже. Нещата са различни – чисто функционално, физически и спортно-технически. Във всяко измерение сме далеч от истината.

Като цяло ЦСКА не игра лошо като отбор, държаха се достойно на “Олимпико” до едно време. Но, пак казвам, разликата в класите е прекалено голяма, за да бъде компенсирана и да се надяваме на нещо по-хубаво към момента.

Може би повлия и отсъствието на няколко важни фигури в редиците на нашия отбор заради контузии и наказания. Но пък и Рома, сами видяхте, не излязоха с топсъстав, така че това не може да служи за извинение.

Отделни футболисти не искам да ги анализирам персонално. Чух и четох упреци към вратаря Бусато. Вярно е, че той допуска понякога детински, елементарни грешки. В други случаи пък прави невероятни спасявания, носещи ценни точки. Има го това колебание в представянето му, не отричам. Но треньорите най-добре знаят какво да правят.

Познавам Стойчо Младенов, бил ми е треньор. Доста опитен и доказан специалист. Неслучайно и Моуриньо изказа суперлативи за него. Той отлично си дава сметка къде ЦСКА се намира на футболната карта на Европа. Стойчо съзнава и каква огромна отговорност му тежи на раменете, какви са изискванията на претенциозната “червена” публика. Доколкото го познавам, той ще се опита да извлече максимума от футболистите, с които разполага. Той е отличен мотиватор и понякога кара играчите дори да надскачат възможностите си.

Относно шансовете на Лудогорец и ЦСКА да продължат в груповата фаза на турнирите…Желая им да излязат от групите. За Лудогорец ще бъде изключително трудно, според мен.

Докато ЦСКА има едно огромно предимство – публиката. “Армейските” фенове дават криле, те са 12-и играч за отбора.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4