Савелия Стойкова: Йогата ни прави спокойни и балансирани

Савелия Стойкова: Йогата ни прави спокойни и балансирани

Напоследък практикуването на йога стана все по-популярно в България. Това е прекрасно занимание и великолепно преживяване, към което много хора се обърнаха, борейки ежедневния стрес от динамичния си начин на живот. За да запознаем нашите читатели какви са ползите от йогата и нейните предимства се срещнахме със Савелия Стойкова – Айенгар йога учител.
Тя е завършила тригодишен обучителен курс в София към английската Айенгар йога асоциация. През 2020 г. е била на едномесечен обучителен курс в института на Айенгар
RIMY в Пуна, Индия. Продължава да се обучава и да посещава множество семинари на водещи преподаватели от целия свят.


От колко време се занимавате с йога?
– От 2013 г. Всичко стана след една неприятност…От известно време имах постоянна болка в гърба и даже не можех да спя. Моя приятелка ми препоръча да отида в йога студио, където се практикуваше Айенгар йога. За моя изненада на втория път почувствах облекчение и с течение на времето и регулярната практика болката отшумя. Така започна и моя интерес към този вид йога, впоследствие записах 3-годишен учителски курс и сега съм преподавател.


С какво се различава Айенгар йога от другите стилове?
Характерно е правилното подравняване, симетричност и прецизност при изпълнение на позите и разбира се от тук и по-дългото задържане. Използват се подпорни и помощни средства (стена с въжета, столов колан, блокове и одеяло) –  това е най-отличителната черта за този стил. Всеки клас е различен, с различна последователност на позите в зависимост от ефекта, който целим.
– Какви са ползите от практикуването на йога?
Хора, които имат гръбначни изкривявания, болки в кръста, врата и гърба още при второ-трето идване вече усещат облекчение. Йога укрепва не само мускулатурата, но прави  масаж на вътрешните органи и жлези. Освен терапевтичния ефект върху тялото, влияе на ума и нервната система, намаля стреса и ни прави спокойни и балансирани.


Къде се намира вашето студио и как читателите могат да се свържат с
вас?
– Aйенгар йога студио „Намасте“  се намира в кв. Красно село, на бул. „Цар Борис III“ 73 ет.1. Можете да ме намерите във ФБ Yoga with Savelia или на Viber 0888597909.
– Има ли ограничения във възрастта, за да практикуваме йога?
– Не, няма ограничения и за пола или физическото състояние. Всеки може да практикува йога  именно за това прилагаме помощните средства и подпорите.


– Колко време продължава един урок?
При групови практики е час и половина, индивидуалните са от по 1 час.
– Колко пъти седмично е препоръчително да се упражнява йога?
За да има ефект, минимумът е два пъти седмично. Три е много добре, всеки ден  – отлично.
– Коя част на деня е най-подходяща на йога?
Няма специфично изискване за това. Много хора предпочитат да правят йога сутрин, защото се чувстват по-активни, отпочинали – други обаче предпочитат вечер след работния ден, искат да се раздвижат. Като цяло практиките сутрин са по-активни, с по-трудни пози а вечерните са малко по-спокойни и отпускащи.


– Какви са предимствата на по-малките (бутикови) йога студия пред по-мащабните вериги студия?
Предимствата са, че в малкото студио се работи с малки групи от хора и има индивидуален подход към всеки клиент.
– Вие бяхте на обучение в Индия, която е родината на йога. Кое е най-същественото, което научихте от престоя си там?
– Индия е мястото, откъдето идва всичко – центъра на знанието. Уникално е усещането да учиш и практикуваш с внучката на Айенгар Абиджалта и други старши преподаватели. Най-важното нещо, което научих, е никога да не спирам да уча и да се усъвършенствам. Б. К. С. Айенгър е практикувал до сетния си час – умира на 92-годишна възраст.
Преподаването и воденето на класове ми носи голямо удовлетворение. Безценно е, когато учениците ти благодарят затова, че вече се чувстват по-добре, не изпитват болки в тялото и емоционално се чувстват балансирани и спокойни.

Венелин ЙОРДАНОВ

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4