Колонката на Бомбата: Мъри изгони Божинов, защото не иска да има други тартори в съблекалнята

Колонката на Бомбата: Мъри изгони Божинов, защото не иска да има други тартори в съблекалнята

От днес постоянна рубрика във “Витоша нюз” ще има ДИМИТЪР СТЕФАНОВ. Бившият младежки национал ще коментира футболните събития от седмицата. И така, четете първото издание на “КОЛОНКАТА НА БОМБАТА”:


МАЧЪТ С ИТАЛИЯ
Поздравления за представянето на нашите национали. Селекционерът Ясен Петров явно беше наредил отбора по най-правилния начин. Не може и дума да става италианците да са ни подценили. Те са твърде големи професионалисти, за да допуснат подценяване. Техният спортно-технически щаб, а и като цяло организацията им е на такова високо ниво. При тях всичко е подредено. Не вярвам да са допуснали спад във физическата форма на “скуадра адзура”. Да, и шансът ни покри, няма какво да се лъжем. Домакините изпуснаха доста положения. От нашия тим бих отличил Кирил Десподов. Неслучайно той асистира и за гола – направи пробив отляво, подаде с външен фалц към център-нападателя, който беше на “стоп кадър” и реализира. Но като цяло отборът ни игра задружно и спечели точката. Колкото до развитието на националния ни тим…Винаги трябва да бъдем оптимисти и да ги подкрепяме. Повечето от момчетата са още млади, а в такива сблъсъци като този във Флоренция, срещу европейския шампион, се трупа безненен опит. Едва ли някой обаче си мисли, че е “голяма работа”. Това е само един мач. Вече трябва да го забравим и да гледаме напред. Да се надяваме, че предстоят по-светли дни за “лъвовете”. Аз съм работил с Ясен Петров, познавам го. Той много се разви в последните години, натрупа и солиден стаж.  Беше си дал реална сметка, че срещу съперник като Италия не бива да се играе отворено. Срещу Литва очаквам да подходи по-агресивно и ще търсим победата.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА МЪРИ СТОИЛОВ
Стоилов е доказан треньор. Неслучайно левскарите го привестваха така. В негово лице те виждат “светлината в тунела” за любимия им клуб. Хората със “сини” сърца сега се надяват, че отборът ще крачи нагоре, където му е мястото. Мъри със същата мисъл приема работата си на “Герена”. Изобщо при него не става въпрос за финансови парапетри, а за любов. Левскарите, въпреки трудностите, през които преминаха в последните вече доста години, някакси успяват да се обединяват. Вижте само колко каузи организираха в подкрепа на отбора. Сега публиката ще се обедини около фигурата на Мъри Стоилов. Резултатите ще дойдат, убеден съм в това.

ВАЛЕРИ БОЖИНОВ
Валери е име не само за българския, но и за европейския футбол. Така му протече и кариерата, че имаше шанс да играе в наистина големи отбори – Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити, Спортинг (Лисабон)…Той самият си призна, че ако сега е бил 20-годишен, е щял да направи много неща в живота си по различен начин. Не ме изненада, че първата работа на Мъри Стоилов, когато се върна, беше да освободи Вальо, Хубчев и Славчев. Специално за Божинов…Според мен Стоилов не го искаше в съблекалнята, защото Вальо беше тартор там. Мъри искаше да му отнеме влиянието му над футболистите. Друг е въпросът, че Валери реално сигурно сам за себе си си дава ясна сметка какво още може да даде на футбола. По тази причина той не се и натягаше на всяка цена да играе. Като че ли чисто футболно вече му липсва мотивация да играе. Повече си мисли как ще се развива в ролята на помощник-треньор или някакъв ръководител. Божинов имаше късмета и качествата да играе дълго време на най-високо ниво. Финансово е обезпечен и пари не му трябват. Неговата роля в Левски беше да бъде един вид връзката между отбора и публиката. Беше приел левскарската идея присърце и беше като обединител на съблекалнята в тези тежки времена. Харесваше му ролята, която изпълняваше към момента и хич не си даваше зор да бъде на терена. Треньорите го пускаха много рядко в игра, пускаха го да загравя около тъчлинията. За някои странични наблюдатели може би отношението към толкова известен футболист е била обидна. Но Божинов е достатъчно открит и директен, за да си позволи да комуникира с треньорите си очи в очи и да им каже какво мисли за ситуацията. Това, което се случваше, преди това е съгласувано и от двете страни. Така си мисля. Иначе Валери доста израстна, прави ми много положително впечатление. Направи си равносметка, че през годините е допускал грешки. Самото му държание, поведението му се промени. Съвети не бих си позволил да му давам. Той сам за себе си може да реши дали да остане футболист. Четох, че има вариант да заиграе в Локо (Сф) – моят любим клуб. Ще се радвам, ако Вальо премине там. Той може да помогне много на Локомотив не само с присъствие, а и със силна игра.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4