Девин приема световното по риболов на хищници на 28 и 29 август

Девин приема световното по риболов на хищници на 28 и 29 август

На 28 и 29 август град Девин ще бъде домакин на световното първенство по спинингов риболов на хищници с изкуствени примамки. 60 състезатели от 15 национални отбора ще показват майсторството си в борбата за световната титла. Организатори на шампионата са световната федерация по спортен риболов ФИПС, Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и риболовците в България и община Девин.

Състезанието ще се проведе на река Въча до село Михалково, като двата дни ще се лови от 8.30 до 12.30 часа. За целта участъкът ще бъде зарибен с повече от един тон пъстърва.

Заявки за участие са подали световните шампиони от Полша, Чехия, Словакия, Италия, Унгария, Хърватия, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Латвия, Украйна, Молдова. Руският тим ще се състезава под абревиатурата на тамошния риболовен съюз ФСРС, тъй като попада под забраната, действащата за всички национални отбори на Русия заради употребата на допинг, както беше и на олимпиадата в Токио.

Отборът на България се предвожда от шестия в световната ранглиста Георги Гетов, в него са още тазгодишният шампион Стефан Йорданов, Петър Лаков, Тодор Костадинов и 18-годишният Боян Ярков. Надеждите са, че българският отбор ще се пребори за място в тройката.

Основен обект на риболов ще бъде пъстървата. По регламент състезателите могат да я ловят с блесни, воблери и примамки от силикон. Тази дисциплина е най-атрактивната измежду всички в риболовните спортове, тъй като състезателите тичат по реката и сменят местата си в преследване на пъстървата. По регламент куките са без контри, а всяка уловена риба се връща обратно във водата.

На 14 и 15 август на същото място се проведе подготвителният турнир Mihalkovo Trout Cup – 2021. Участваха 68 състезатели от 10 държави. Те уловиха общо 2089 пъстърви. Българските състезатели успяха да надделеят в борбата за първите места в отборното и индивидуалното класиране срещу представителите на Италия. Първи отборно стана тимът „България 1” Георги Гетов и Тодор Костадинов, а Гетов оглави и индивидуалното класиране. Италианецът Валентино Видраш пък постави рекорд, като хвана 56 пъстърви за 45 минути.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4