Милен Димитров: Имахме дълг към Начко Михайлов, филмът ще развълнува хората

Милен Димитров: Имахме дълг към Начко Михайлов, филмът ще развълнува хората

Милен Димитров е дългогодишен журналист, собственик и главен редактор на VITOSHANEWS.COM. Той е и един от авторите на документалния филм „Легенда за Начко“. Лентата е посветена на великия български футболист Атанас Михайлов.

Премиерата на филма ще бъде на 5 юли 2021 г., от 18:30 часа в салона на кино-театър “Освобождение”. То се намира в близост до Централна гара, София. Сградата е известна и като Дом на транспортните работници. Входът е свободен.

Какво мотивира Димитров да започне работа по документалната лента? Ето и неговият разказ:

“С Начко Михайлов бяхме много близки. Неизменно бях до него в последните години от живота му. Той беше и сътрудник на в. “Телеграф”, по времето, когато работех там. Коментираше всяка седмица футболни теми на страниците на таблоида. С Бате Начко се чувахме почти всеки ден…

Дори започнахме да пишем автобиографична книга, близо 100 страници от нея бяха готови, подбирахме снимки…Беше учудващо за мен, че ми се довери за този амбициозен проект с книгата. Започнах с огромен ентусиазъм. Работата напредна, когато го покоси коварната болест. Много ми е мъчно, че вече не е сред нас…Над гроба му дадох обещание, че ще довърша книгата. Отминаха вече 15 години оттогава.

В негова памет бях длъжен да направя нещо и да изпълня обещанието си. Първо е било писано да се появи филмът “Легенда за Начко”. Живот и здраве, и книгата ще излезе…Обещавам да е много интересна.


Искам да изкажа БЛАГОДАРНОСТИ!
На първо място – към двама души. Разбира се, най-вече към г-н Веселин Стоянов и семейството му, фирма „ВИА 2000“. Без тях този филм нямаше да го има.

После – към човек, на когото се възхищавам, от когото само мога да се уча, един от доайените на спортната ни журналистика, блестящото перо Атанас Станкушев, който ни даде така важния първоначален импулс за работа по филма и ни окуражи. Съдейства и за разговорите с някои от най-важните ни събеседници.

И сега – да благодаря на моите колеги от екипа на продукцията – Явор Веселинов и Венелин Йорданов. Поклон към вас, момчета и приятели…


Благодарности изказвам и към всички наши събеседници, към Владко Шаламанов – директор на Националния стадион „Васил Левски“, към колегата Стефан Георгиев от БНТ…

Разбира се, огромно благодаря и на моето семейство, на Станислава и Калоян, които ме подкрепяха и ми вярваха…

Уникално беше отношението на абсолютно всички събеседници, които интервюирахме. Само щом чуеха вълшебното име “Начко” и бяха готови да помогнат. Нито за миг няко не се е и замислял дали да говори пред нашата камера. Разказваха с такова възхищение спомените си от Бате Начко…

В процеса на създаването на филма преминахме през различни трудности, имаше и тежки моменти, но повечето бяха приятни. Сигурно сме направили и ние някои грешки, сигурно можеше да изглежда и по различен начин крайният продукт, но ви уверявам, че винаги сме работили със съзнанието за мисия, за дълг към паметта на Начко. И ако той ни гледа сега някъде отгоре, дано остане доволен от това, което види.

Сигурен съм, че филмът е вълнуващ, емоционален, сигурен съм, че ще пророните някоя сълза, ще се върнете с носталгия към хубавите моменти от миналото, от славните победи на Локомотив. Това е необикновенният клуб на обикновените хора!

И в заключение ми се струва, че пак трябва да припомним старата истина, че народ, който не познава миналото си, няма бъдеще. Футболните легенди като Начко Михайлов са част от историята, която трябва да се помни. Те са затова са легенди, защото не Умират!

Желая ви приятно гледане!”

Тодор МИЛАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4