Район “Надежда” вече е партньор на проекта “България срещу диабета”

Район “Надежда” вече е партньор на проекта “България срещу диабета”

Район „Надежда“ се включва като партньор в проект „България срещу диабета“, реализиран от Лайънс клубове в България, Българска Асоциация по диабет, Националното Сдружение по Детска Ендокринология и с участието на общини от 28- те областни града в България

Основната цел на проекта е да създаде национална мрежа за превенция и управление на диабета, да обучи сестри в учебните заведения в страната за работа с деца с диабет, да подобри осведомеността на обществото за диабета.

Велопоходът „България срещу диабета“ стартира от Видин и ще финишира в София на 8 юли, на площад „Света Неделя“, с диабетен патрул от 16.00 до 18.00 ч. Националният велопоход ще измине 2000 километра на колела през 28-тте областни града само за 14 дни. Участниците в него ще се включат и в информационни срещи, на които ще се извършват безплатни прегледи и измерване на кръвна захар, както и ще разпространяват информационни материали за диабета.

На територията на район „Надежда“ ще се проведе обучение на медицински сестри от детски градини, училища, социални центрове и ДКЦ, с акцент върху превенцията и здравните грижи за деца с диабет. Наш служител ще координира информационната кампания и обученията на територията на „Надежда“.Общият брой обучени диабетни сестри в кампанията, се очаква да достигне 1000.

Проектът предвижда да се проведат и 4 национални лагера за деца с установен диабет, придружени от техен родител. Общо 80 деца с диабет тип 1 и техните семейства, ще се срещнат с експерти ендокринолози, за да придобият нови умения за разпознаване на състоянията при диабет, видове и методи за контрол, управление на физическата активност и здравословно хранене.

Проектът „България срещу диабета“ е с продължителност 2 години. В него ще бъдат обучени 114 диабетни координатори, 1000 медицински лица от учебни заведения, ще бъде направен за нивата на кръвната захар на 10 000 човека.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4