Джеки Куган – Хлапето на Холивуд (ВИДЕО)

Джеки Куган – Хлапето на Холивуд (ВИДЕО)

Той е първото дете-звезда в историята на Холивуд. Той беше любимец на милиони, печелеше милиони и накрая умря в мизерия… Историята на Джеки Куган е низ от възходи и много падения…Историята на една истинска кинозвезда.

Нашият герой е роден на 26 октомври 1914 г. в Лос Анджелис. Роден е под щастлива звезда и обречен на безсмъртие и слава. Лошото е, че не попада на добри и свестни родители. Господин и госпожа Куган са типични представители на онази гадна и мазна прослойка, използвала таланта и харизмата на собственото си дете само за лична изгода. С такива плазмодии е пълен светът на киното…

Родителите включват талантливия си син във водевилни представления още от най-ранна възраст. Веднъж, минавайки край ресторант, семейство Куган забелязва кинозвездата Чарли Чаплин да излиза през странична врата. Помъкнали малкия Джеки след себе си, те буквално налитат на Чарли, представят детето си и канят прочутия комик на следобедното си представление. По-късно същия ден Чарли, очарован от счетовете на преждевременно развитото 6-годишно хлапе, го кани в своя екип.

Джеки е слънчево дете. За пръв път го снимат в „Бебето на Скинър“ (1916 г.), когато той е само на …18 месеца. Чаплин му дава малка роля във филма „Ден за удоволствия“ (1919 г.), която допълва образа на неговия Малък човек. Той е поразен от лекотата, с която Джеки реагира на внушенията му е со потапя в атмосферата. Чаплин е убеден, че момчето има бъдеще в кинота и решава да му повери отговорна роля в следващия си филм.


Премиерата на „Хлапето“ се състои в Ню Йорк през януари 1920 г.  Киносалоните са претъпкани и малкият Куган се превръща в знаменитост. Този успех съвсем не е изненада. Постъпленията от филма чупят всички рекорди, дори печалбите от „Раждането на една нация“ на Дейвид У. Грифит. С тъжните си очи и богатата гама от емоции, невероятна за дете на неговите години, Куган, превъплатил се в малкия бездомник, засенчва дори играта на Чаплин. Приветстват го като нова сензация в киното.

Родителите му обаче се оплакват, че въпреки огромните постъпления от филма, не са спечелили нищо. Изпълнен с презрение към безцеремонната г-жа Куган, Чарли предлага да осигури работа на мъжа й и в студиото „Фърст нешънъл“ с висока заплата.

Междувременно Джеки участват в други филми на компанията, сред които популярният „Лошото момче на Пек“ (1920). Както всички протежета на Чаплин, Куган печели международна известност и има безброй почитатели. Изпълнява редица роли във филми по класически литературни произведения: „Оливър Туист“ (1922), „Малкият Робинзон Крузо“ (1924), „Том Сойер“ (1930) и „Хъкълбери Фин“ (1931).

 

Успехът на Джеки Куган е огромен. Славата му го превръща в първото дете звезда на Холивуд, корона, която носи в продължение на 10 години. Снима се в 23 филма, донесли огромни печалби. През 1923 г.родителите му решават да сменят студията и го прехвърлят в „Метро-Голдуин Майер“. Сключват с компанията исторически договор, който им осигурява премия от 500 000 долара при подписването.

Договорът предвижда изплащането на седмична заплата от 22 000 долара и 60 процента от пемалбите на всички филми с участието на Джеки. Първият от тях носи името „Да живее кралят“ (1923). Малкият Куган за един ден става мегазвезда. Той и скъпоплатена холивудска икона, милионер, преди още да се е родила Шърли Темпъл.

Целият му личен живот е на първите страници на вестниците, а едно от широко рекламираните му прически остава за поколенията в „Джони, подстрижи се“ (1927).


С настъпването на пубертета обаче популярността му намалява и в средата на 30-те години звездата залязва. Той неведнъж прави опити да се върне в киното, но без особен успех. През 1935 г. баща му загива в автомобилна катастрофа, която коства живота на още трима души. Джеки също е в колата, но оцелява. Трагедията води до взимането на едно епохално съдебно решение, мрез което правата на децата актьори завинаги са защитени. Популярното название на закона е „законът на Куган“. Благодарение на това управлението на доходите на младите арситсти се поема от съда и от финансови специалисти.

Майката се омъжва за Артър Бърнстейн, семеен приятели и бивш импресарио на Куган. Джеки подозира, че младоженците лекомислено пропиляват богатството му. През 1938 г. 24-годишният актьор искат от тях част от четирите милиона долара, които е натрупал от началото на кариерата си. Вторият му баща отказва да му даде парите.

Куган завежда дело, но вратичка в закона позволява на младоженците да отмъкнат голяма част от печалбите преди края на делото. При откриването на съдебния процес сумата се е свлякла до…700 000 долара. Присъждат на Джеки половината, но след покриването на съдебните разходи той на практика получава по-малко от 250 000.

Талантът сключва брак с дългокраката Бети Грабъл през 1937 г. , но едва успява да осигури издръжката й и само 3 г. по-късно двойката се развежда. Вратите на Куган за киното са затворени и вина за това има неговият пастрок, който е влиятелен продуцент. След брака с Бети, Джеки има още 3 съпруги – Флауър Пари, Ан Маккормак и Дороти Ламфеър. Има и 4 деца.

По време на Втората световна война Джеки служи в армята, а после отново се опитва да се върне на сцената. Провървява му повече в телевизията, където играе ролята на вечния оптимист чичо Фестър в „Семейство Адамс“.

В средата на 70-те години Куган изиграва основна роля за повторната поява на „Оливър Туист“ на екрана – филм, смятан за безвъзвратно изгубен в продължение на 50 г. В Югославия откриват негатив буз вмъкнати надписи. Филмът, в който идолът от филмите на ужасите Лон Чейни изпълнява ролята на Фейгин, а Джеки – на Оливър, е монтиран наново по спомените на Куган и пуснат на американския видеопазар. Сега вече някои моменти от филма се възприемат с особена острота поради участта на детето звезда, чието нещастие създава правен прецедент и разрешава завинаги въпроса със защитата на правата на всички млади актьори.

Джеки Куган – първото дете-кинозвезда, умира на 1 март 1984 г. в Санта Моника (САЩ), на 69-годишна възраст. Далеч от блясъка на славата, на която е обречен…

“Това момче беше едно от чудесата в киното“
Кевин Браунлоу

 

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4