„Събор на родовете“ огласи кв. Бенковски

„Събор на родовете“ огласи кв. Бенковски

На територията на СО – район „Сердика“, в квартал Бенковски се проведе традиционният празник „Да запазим българското – Събор на родовете”.

Празникът е съвместна инициатива на НЧ „Георги Бенковски-1911“ и СО – район „Сердика“.

През 1988 година след изследване и събиране на всички родовете от кв. Бенковски на индивидуални родови срещи се ражда идеята за една всеобща среща, която жителите назовават “Събор на родовете”.

Беше представена документална фотоизложба, отразяваща дейността на НЧ „Георги Бенковски-1911“ и изложба „Знай и обичай своя роден край“ с родословните дървета на всички местни бенковски родове.

Гостите на празника се насладиха на богата културно-музикална програма, с участието на фолклорните танцови състави “В Шоплука” към НЧ “Георги Бенковски-1911”, формация “Канарчетата”, група “Мерако”, дамска вокална група “Наслада” с ръководител Радослав Стоименов /Радо Шоу/ и др.

Кулминация на събитието бяха народните певици Антония Рангелова и Ана-Мария, които ни представиха китка от фолклорни песни.

„Събор на родовете“ се е превърнал в успешен механизъм за поддържане на родовата памет и потвърждаване на културните ценности на общността.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4