16-о ОУ „Райко Жинзифов“ вече грее с великденска украса, а вие готови ли сте за празника?

16-о ОУ „Райко Жинзифов“ вече грее с великденска украса, а вие готови ли сте за празника?

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота, преди празника!

Каква е символиката, която се крие зад цветовете, с които обагряме яйцата по Великден?

Най-разпространеното разбиране и вярване за символиката на червения цвят е свързано със саможертвата на Иисус Христос и кръвта, която той пролива, разпънат на кръста. Червеното яйце е първото, което боядисваме, и това, което символизира едно от най-драматичните събития в християнската религия.

Зеленото символизира идващата пролет, зараждането на нов живот. Зеленият цвят ни придава усещането за свежест и носи със себе си аромата на току-що окосена трева.

Синият цвят най-често е приеман като символ на мира, новото начало, започването на чисто, невинността, божествения рай.

Жълтото е свързвано със светлина, вяра и със Слънцето като цяло. Жълтата боя, с която ще обагрим яйцата си ще носи топлината и уюта на дома и надеждата от очакващите ни хубави мигове.

Оранжевият цвят е символ на приятелството и новите запознанства, като някои от значенията му се припокриват отчасти и с тези на жълтото.

16 ОУ „Райко Жинзифов”

вече грее с Великденска украса, а вие готови ли сте за празника?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4