Електрическият Volkswagen ID.4 прави токов удар на пазара (СНИМКИ)

Електрическият Volkswagen ID.4 прави токов удар на пазара (СНИМКИ)

Първият електрически автомобил на Volkswagen ID.4 отразява еволюцията в дизайна на електромобилите, споделя главният дизайнер на VW Group Клаус Зикиора, който заедно със своя екип от дизайнери създаде стилистиката на новия модел. Външността на електрическия SUV излъчва мощ и самоувереност, създавайки хармонично продължение на характерния за семейството ID. изчистен, плавен и мощен стил в SUV сегмента.

Достъпът на свеж въздух се осигурява от широк отвор в долната част, който прави излишна класическата радиаторна решетка. Големите фарове придават на електрическия SUV концентрирано изражение, а дори в стандартното оборудване светлините използват почти изцяло LED елементи. В двете външни огледала са вградени малки прожекторни светлини, които хвърлят на съставени от по 18 отделни светодиода, единайсет, от които могат да се изключват или затъмняват индивидуално. Поддържани от допълнителен прожекторен модул, те работят постоянно в режим на дълги светлини без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. Визуално фаровете напомнят човешки очи, рамкирани от скосени в долната си чат светлинни пръстени.

Предните светлини общуват с водача щом той се приближи до автомобила с ключа в себе си. Те го приветстват с леко движение отдолу нагоре. При наличие на системата за достъп и стартиране без ключ Keyless Access (включена в пакета оборудване Assist) след това те се завъртат и встрани.

Дизайнът на каросерията на ID.4 излъчва атлетизма на спортист – с големи колела, които намекват за неговата динамика и способност за движение извън асфалтираните пътища. Модулите на комбинираните задни светлини използват изцяло светодиодни елементи и са свързани помежду си с червена светлинна лента. В пакета оборудване Design са включени иновативни 3D LED задни светлини, чиито извити форми се отличават с изключително хомогенен триизмерен ефект. Спирачните светлини от своя страна са оформени във формата на „X“.

 

Новият ID.4 ще бъде лансиран на пазара с гама от шест цвята на външното лаково покритие. Имената им са Blue Dusk Metallic, Glacier White Metallic, Honey Yellow Metallic, Manganese Grey Metallic, Moonstone Grey и Scale Silver Metallic.

Новият електрически SUV модел постига много добър коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,28. Решаващият фактор за това е обтекаемата основна форма на каросерията със силно изтеглена в задната си част линия на покрива. Принос в тази насока имат и множество други елементи, които влияят върху формирането на въздушния поток отзад – големият спойлер на покрива, триизмерната форма на задните светлини и дифузьорът в задната част на почти плоското дъно на каросерията.

Електрозадвижваните щори на въздушния отвор в предната част на автомобила също се отварят само когато компонентите на задвижването се нуждаят от охлаждане – през останалото време остават затворени с цел намаляване на съпротивлението. Архитектурата на модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen използва принципно нова компактовъчна схема за разпределение на вътрешното пространство за пътниците, багажа и системата за задвижване, която предлага редица предимства. Надвесите на каросерията са изключително къси и при обща дължина от 4 584 милиметра, компактният електрически SUV предлага междуосие от 2 766 милиметра – почти колкото това при по-дългия с цели 12 сантиметра Tiguan Allspace. Акумулаторната батерия с високо напрежение е поместена под формата на плосък блок в подовата част на каросерията, докато тяговият електродвигател, силовата и управляващата електроника на електрическото задвижване, както и трансмисията са разположени компактно на задния мост. В късата предна част на каросерията са поместени радиаторът и по-големите по размер агрегати на климатичната инсталация.

 

Концепцията Open Space на вътрешното пространство на ID.4 гарантира изключителен обем и свобода. Пространството в областта на краката на пътниците на втория ред е подобно на това при Tiguan Allspace, а просторът за главите и на петте места в купето е още по-добър. Обемът на багажното отделение е минимум 543 литра и може да се увеличи до 1575 литра (до тавана) след сгъване на задните облегалки. Релсите за монтаж на багажник на покрива са част от стандартното оборудване на новия модел, а допустимия товар е 75 килограма.

Благодарение на липсата на обичайната връзка с централната конзола, арматурното табло сякаш плава в пространството. Предната му част се спуска стъпаловидно надолу, докато лакираната декоративна облицовка разделя горната и долната половина. В пакета оборудване Design Plus Volkswagen предлага панорамен люк с механизъм за отваряне под наклон, който се простира върху почти цялата повърхност на покрива. Електрозадвижвана щора предотвратява прекомерното нагряване на вътрешността на купето в слънчевите дни.

 

Предните седалки в ID.4 предлагат най-модерните технологични мерки за осигуряване на безопасността на водача и неговия спътник. Във всички пакети оборудване, седалките са снабдени с подлакътници, а системата за отопление се предлага стандартно при всички версии с изключение на ID.4 Pure и ID.4 Pro. В облицовките на вратите и дългата централна конзола има просторни отделения за съхранение на различни ежедневни вещи. Централната конзола включва две стойки за напитки за водача и пътника до него и задно отделение с ролетна щора, което предлага и отделение за съхранение на мобилен телефон. В комбинация с пакета оборудване Comfort, централната конзола предлага още по-богати възможности – пространството в задното отделение може да бъде разпределено според нуждите с помощта на разделителни пргради, отделението за мобилен телефон е с осветление, а в допълнение към двете предни USB-C гнезда за зареждане на мобилни устройства, такива има и за пътниците отзад.

Воланът, кормилната колона, корпусът на контролните прибори и панелите с бутони в облицовките на вратите се предлагат в изпълнение в черно Black или в гланцово Piano Black. В комбинация с пакета Interior Style или пакета Style Plus, клиентите могат да поръчат тези компоненти и в бяло Electric White. Облицовката на горната част на арматурното табло е изпълнена от меки пенопласти с дебелина седем до осем милиметра с контрастни декоративни шевове в пакетите оборудване от Interior Style нагоре. ID.4 е необичайно тих.

Една от причините за това е усъвършенстваната аероакустика, която използва специално оформление на детайли като корпусите на външните огледала и оптимизирана шумоизолация на челното стъкло.

Стандартните функции във всички версии на изпълнение на ID.4 включват амбиентно вътрешно осветление с избор на десет цвята, ограничител на скоростта и автоматична климатична инсталация Air Care Climatronic.

Volkswagen предлага възможност за оборудване на новия модел с високоефективна термопомпа (стандартно оборудване при версията ID.4 Max), която затопля и охлажда вътрешното пространство. Електрическият SUV предлага двоен под на багажното отделение, преградна мрежа и мрежа за осигуряване на товарите.Друго удобство е системата Easy Open & Close с електрически механизъм на капака на багажника, който може да се отвори и с леко движение с крак като част от пакета оборудване Assist Plus.

 

Арматурното табло на новия ID.4 прави впечатление с липсата на физически бутони и превключватели. Най-важната информация се показва на компактния 5,3-инчов дисплей с контролни прибори пред водача, който може да избира необходимите му данни с помощта на бутоните с тактилна обратна връзка на стандартния мултифункционален волан. Режимите на движение блокировката при паркиране се контролират с клавиша вдясно на дисплея.

Стандартното оборудване включва екран с диагонал 10 инча, а при допълнителния пакет Infotainment Plus сензорният екран е с размер от 12 инча. Водачът може да  използва чувствителната на докосване повърхност за телефонни обаждания,  управление на навигационната система, инфотейнмънт функциите, работата на асистиращите системи и настройките на автомобила. Втората модерна възможност за управление на функциите е гласовият контрол с естествени фрази “Hello ID.” Системата е в състояние да разбира и изпълнява множество команди, произнесени на разговорен език и има постоянен онлайн достъп до информация от облака на системата.

Пакетът Infotainment Plus добавя към оборудването на новия ID.4 и head-up дисплей с разширена реалност, който прожектира най-важната за водача информация директно върху челното стъкло.

 

Истинската иновация всъщност са динамичните показания в големия прозорец, които се възприемат като отдалечени на около десет метра напред в непосредственото зрително поле на водача. В прозореца с диагонал от приблизително 70 инча се показва маркировката на лентата от асистиращите системи, както и насочващите стрелки за маневри и точките по маршрута от навигационната система. Всички символи са разположени в перфектно съответствие с перспективата на реалния свят извън автомобила и се променят  динамично – при приближаване към завоя, стрелката се увеличава по размер и едновременно с това става прозрачна, за да осигури постоянна ясна видимост за водача. В активен режим на работа на адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) или на комплексната асистираща система Travel Assist, движещото се пред  ID.4 превозно средство се маркира със съответна цветна ивица, но дори и при изключени асистиращи системи, водачът на ID.4получава червен предупредителен сигнал в случай на опасно съкращаване на дистанцията до предния автомобил.

 

Сърцевината на новия head-up дисплей с разширена реалност в техническо отношение е необичайно яркият LCD екран, вграден в горната част на арматурното табло. Чрез система от огледала, изображенията върху него се отразяват и прожектират върху предното стъкло.

Стандартното оборудване на версиите от нива на изпълнение ID.4 Pro и ID.4 Life нагоре включва акумулаторна батерия с нетно енергийно съдържание от 77 кВтч, която дава възможност за изминаване на автономен пробег до 522 километра (WLTP). С мощния тягов електродвигател със 150 кВт (204 к.с.) и максимален въртящ момент в размер на 310 Нм от момента на потегляне, ускорението на новия ID.4 от 0 до 100 км/ч отнема само 8,5 секунди. Максималната скорост на всички версии на ID.4 е електронно ограничена до 160 км/ч. Разходът на електроенергия е от 16,9 до 16,2 кВтч на 100 км според процедурата NEDC и от 18,9 до 17,7 кВтч при измерване според WLTP (прогнозни стойности). По-късно през 2021 година ще бъде представен и спортен флагман в гамата на ID.4 със система за двойно предаване и още по-висока мощност.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4