Peugeot 3008 SUV е идентичност без аналог (СНИМКИ)

Peugeot 3008 SUV е идентичност без аналог (СНИМКИ)

Да кажеш хубави думи на одобрение за  фейслифта на Peugeot 3008 SUV е повече от лесно. Още повече, когато компактният автомобил има зад гърба си  повече от 800 000 броя продажби, произведени от лансирането му през 2016 г. Не по-маловажен е и фактът, че именно него автомобилните журналисти го определиха за „Автомобил на годината” през 2017.

Новият вдъхновяващ дизайн 2021на Peugeot 3008 определя визията за следващата ера на компанията, която винаги се отличава с модерен стил, акцентира върху по-мака и елегантна возия, но го прави не за сметка на динамиката и сигурността на пътя. Лъвската предница подчертана от новата радиаторна решетка без рамка, налага медерничстичен и неповторим стил, без да бяга от плавните и наложени линии на предшествениците.

Върхът на предния капак е подчинен на монограма на модела и се придържа към новата идентичност на моделната гама на  Peugeot.

Начело в предната броня от първо ниво на оборудване са включени странични отвори за охлаждане, подчинени на черния цвят и протекторите на праговете.

За ниво GT/GT Pack е специално разработената радиаторна решетка с надградена стилистика. В
обновеното торпедо откриваме преработени  фарове, за да бъдат те по-агресивни и да се отличават от съществуващите дизайнерски попадения до този момент. Те включват LED технология още от първо ниво на оборудване и са удължени от извити дневни светлини с хромиран връх. Този светлинен подпис е напълно в съответствие с настоящия стил Peugeot и може да се разпознае от пръв поглед.

При нивата GT/GT Pack Full LED фаровете предлагат още по-високотехнологичен и отличителен вид, благодарение на удължения светлинен подпис и функцията за осветяване в завой (EVS), която оптимизира видимостта при скорост до 90 км/ч. Определено задните Full LED светлини кореспондират отлично с новите цветове на каросерията и новата опция Black Pack. Специално внимание заслужава новата функция Foggy Mode, която е заменила фаровете за мъгла. Тя е интегрирана във Full LED фаровете и превключва на къси светлини с намален интензитет, когато задните фарове за мъгла се активират. В задната част новите, модернизирани светлини са с Full LED технология (включително светлините за заден ход), която демонстрира 3D ноктите за впечатляващ светлинен подпис. Мигачите са динамични.

Светлините са покрити с прозрачно опушено стъкло, което удължава черната лента на багажника към двете страни на автомобила и визуално разширява задната му част. Наличните цветове за купето са с две опции повече Celsebes Blue (нов цвят) и Vertigo Blue (нов цвят). Другите са познати Pearl White, Artense Grey, Platinum Grey,Perla Nera Black и Ultimate Red. GT Pack има нови 19-инчови алуминиеви джанти San Francisco с ефект „диамант“, за да направят това ниво още по-ексклузивно.

Допълнително са обновени и GT монограмите -на предните калници и на капака на багажника.Предимство в дизайнерските решения има черният цвят, който се набива на очи в рейките на покрива, протектора на вратите, шибидаха, прага на задната броня и др.

В интериора компромиси не са правени. Имаме сериозни новости, благодарение на  интелигентните технологии в купето. 3008 е оборудван с най-новото поколение системи в помощ на водача, както и с нов Peugeot i-Cockpit с висококачествен инструментален панел на нивото на очите и нов 10-инчов сензорен екран с висока разделителна способност. Като добавим и скосеният в горната и долната част , малък, но спортен волан, картината в напомнящия космически решения салон е напълно завъшена.

Погледът приковава 12,3-инчовият цифров панел на нивото на очите, с възможност за цялостна конфигурация и персонализация, разполага с технология Normally Black за висококачествено изобразяване с по-добра четимост и контраст.


Новият централен сензорен екран е с размер 10 инча. Той е с висока разделителна способност и е придружен от седем елегантни лостчета за превключване – „toggle switches“- които позволяват директен и постоянен достъп до основните функции за комфорт: радио, климатик, свързана 3D навигация с гласово управление, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и аварийни светлини.

На централната конзола всички версии с двигатели с вътрешно горене, оборудвани с автоматична скоростна кутия, вече имат стандартно инсталиран селектор за режима на шофиране, който позволява на водача да избира между режим Normal, Sport и Eco.

За да се подчертае модернизацията на i-Cockpit, обновяването се отразява и в интериора с нови тапицерии, които допринасят за възприеманото ниво на качество и привлекателността на купето. Има сериозен набор от предложения за разнообразни тапицерии. Откриваме ексклузивни декорации с нов фурнир в цвят Dark Lime и стъклоподемници с хромирани вложки за GT/GT Pack, както и ново огледало за обратно виждане без рамка за GT/GT Pack. Материалите в купето и по таблото са приятни на пипане, водачът има усещане за комфорт. Откриваме и по-твърда пластмаса, но пък тя е търсена нарочно, за да няма потропвания при движение по пресечени местности.

Системата за нощно виждане Night Vision е пионер в сегмента на компактните SUV автомобили – засича живи същества –пешеходци и животни пред автомобила през нощта, или при намалена видимост. Диапазонът на системата гарантира засичане до 200-250 м, извън обхвата на дългите светлини, с централно извеждане на инфрачервения изглед на цифровия панел, а следователно и в полезрението на водача.

Наличен е адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия EAT8) – автоматично рестартира автомобила, ако спирането е било за по-малко от 3 секунди. В противен случай само натискане на педала на газта или края на контролния бутон на волана отново стартира функцията. Функцията е достъпна от 0 км/ч. Имаме асистент за позициониране в лентата (свързан с Адаптивния автопилот с функция Stop and Go) – системата позволява на водача да избере позицията в лентата за движение и изисква от него да държи ръцете си на волана. Налична като част от пакета Drive Assist Plus.

Автоматично аварийно спиране от най-ново поколение (засича пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч в зависимост от версията) и предупреждава при риск от сблъсък, разширено разпознаване на пътни знаци като стоп, еднопосочна улица, забранено изпреварване и др.


3008 продължава да предлага пълна гама оборудване в помощ на водача. Може де се поръчва Visiopark 1 със 180-градусова камера за обратно виждане, както и Visiopark 2 с 360-градусови камери отпред и отзад. Имаме активна помощ при успоредно или перпендикулярно паркиране, както и  предупреждение при неволно пресичане на маркировката (или банкетите) с корекция на траекторията.

Полезна е функцията  за адекватност на водача, което отчита бдителността му при дълги пътувания и при скорост над 65 км/ч, използвайки техники за анализ на микро движенията върху волана. Удобство е автоматичното  превключване на дълги и къси светлини, както и системата за активно следене на мъртвата зона (с корекция на траекторията). Тази функция е налична от 12 км/ч.

Имаме усъвършенстван контрол на сцеплението, оптимизирано управление на тягата с 4 режима на сцепление (нормален, сняг, кал, пясък) със специални гуми,

Помощ при движение по наклон ви позволява да контролирате идеално и безопасно автомобила и неговата траектория по стръмни склонове. Екстра е безконтактният достъп до багажника и седалките, които правят  многоточков масаж,
Неразделна част от ежедневието, смартфоните са също част от новия 3008. Информацията се интегрира на централния екран благодарение на съвместимостта с MirrorScreen, включително с протоколите за свързване Apple CarPlay и Android Auto. За да презаредите устройствата си, освен безжичното зареждане на смартфона, има и USB порт за ред 1 и два нови USB порта за ред 2.
3008 може да бъде оборудван с 515-ватовата първокласна Hi-FI аудиосистема Focal с висококачествен звук.

Plug-in хибридните двигатели са емблематичен символ на концепцията на марката и затова новия Peugeot 3008  се предлага с 2 plug-in хибридни двигателя. Единият е HYBRID4 300 e-EAT8 със задвижване на 4-те колела с CO2 емисии от 29 г/км и автономия до 59 км в 100% електрически режим. Другият HYBRID 225 e-EAT8 е със задвижване на 2 колела, с CO2 емисии от 30 г/км и автономия до 56 км в 100% електрически режим.
Забележително ефективна и мощна, версията HYBRID4 300 e-EAT8 е създадена чрез комбиниране на двигател PureTech с мощност 200 к.с. и два електрически двигателя. Единият е отпред, свързан със скоростната кутия e-AT8, който достига 110 к.с.), и втори, разположен на задния мост, с мощност 112 к.с.
Режимът 4WD, наличен и в електрически режим, осигурява подобрена тяга на пътя, или на труден терен. Версията HYBRID със задвижване на две колела и мощност 225 к.с. комбинира двигател PureTech с мощност 180 к.с. с електрически двигател с мощност 110 к.с. свързан със скоростната кутия e-EAT8.

Литиево-йонната батерия е с капацитет 13,2 kWh и са налични два вида бордови зарядни устройства, отговарящи на всички нужди на клиента и решения за зареждане: 3,7 kW еднофазно зарядно устройство като стандартно оборудване и 7,4 kW еднофазно зарядно устройство като опция.
От стандартен контакт пълното зареждане е в рамките на 7 часа. Двигателите с вътрешно горене са бензинови, 3-цилиндрови с работен обем 1,2 л:PureTech 130 S&S BVM6,PureTech 130 S&S EAT8 и 1,6-литров и 4-цилиндров двигател PureTech 180 EAT8.
Дизеловите агрегати са 4-цилиндрови с работен обем 1,5 л: BlueHDi 130 S&S EAT8 и BlueHDi 130 S&S EAT8.

Маневреността в града с радиус на завой между бордюри от 10,7 м. Тестваният Peugeot 3008 GT беше с 2-литров Blue HDI мотор с мощност 180 к.с. и с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Средният разход по каталог е 4,8 л на 100 км. Максималната скорост е 208 км/ч, от 0 до 100 км/ч ускорява за 9,6 сек. Все пак това е SUV , а не бегачка. Тежината му е 1425 кг. Вместимостта на багажника е 590 литра.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4