Фондация „Никола Георгиев“ дари 5000 лв. на „Спорт за хора със зрителни увреждания“

Фондация „Никола Георгиев“ дари 5000 лв. на „Спорт за хора със зрителни увреждания“

Председателят на Фондация „Никола Георгиев“ Татяна Георгиева дари 5 000 лева от името на Фондацията на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“.

„Прекланям се пред силата на духа ви. Вашето желание за активно участие в социалния, спортен и културен живот е мотивиращо за всеки член на нашето общество. Вие сте пример, че едно физическо увреждане не може да определи човека. Важно е колко силни се изправяме пред предизвикателствата.“, каза Татяна Георгиева на представителите на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ и районна организация „София“ на Съюз на слепите в България.

„Моят баща Никола Георгиев винаги ми е казвал, че преди всичко трябва да търсим приликите в хората. Не бива да се вглеждаме в нашите различия. Днес, в тази зала виждам само уверени, активни и усмихнати хора.“, допълни г-жа Георгиева.

В своето обръщение, кметът на район “Надежда” инж. Димитър Димов, каза, че за много кратко време, гостите показаха висока експертиза и градивни идеи за промяна на градската среда . “Сигурен съм, че познанството ни щеше да бъде приветствано и от Никола Георгиев. Той беше човек , отворен към каузите и добротворството.”, добави инж. Димов.

От своя страна д-р Иван Янев, председател на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ благодари за дарителския жест, като подчерта, че Федерацията им рядко среща подобна инициативност и щедрост. Той посочи, че с дарената сумата ще бъдат закупени артикули, необходими за дейностите на спортистите във Федерацията за спорт на незрящи. Сред тях са 10 шахматни брайлови комплекта, 10 комплекта табла за незрящи, говорещ кантар за проследяване теглото на спортистите, тактилни стойки за боулинг за незрящи, висококачествени бели бастуни за спортистите, специализирано спортно облекло (тениски и спортни екипи) за незрящите спортисти.

По време на срещата, временният председател на районна организация на „Съюз на слепите“ в гр. София, Недялко Димов благодари за подкрепата и подчерта, че в условията на пандемия, обществото има нужда от единство и общи каузи. Той разказа за новия им проект – разработка на нов синтезатор за българска реч от екип на Българска академия на науките. Основна цел на проекта е разработването на нов синтезатор на българска реч за незрящи, в който да се внедрят модерните технологии за синтез на реч, базирани на дълбоки невронни мрежи.

Дарителите от Фондация „Никола Георгиев“ се ангажираха с каузата на незрящите, като обещаха сътрудничеството им да продължи и занапред.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4