Първите ваксини у нас – най-рано през януари

Първите ваксини у нас – най-рано през януари

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация – това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това обясни в студиото на “Денят започва” Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

“Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.
– Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини.”

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4