Николай Георгиев: Скейтпарковете са новите детски площадки, подкрепете ни да има такъв и в Северния парк!

Николай Георгиев: Скейтпарковете са новите детски площадки, подкрепете ни да има такъв и в Северния парк!

Николай Георгиев e роден през 1977 г. Занимава се със скейтборд и екстремни спортове като уиндсърф, сноуборд и други от дете и се опитва да кара всеки ден. Председател e на скейтборд клуб и треньор на деца по скейтборд от 8 години. Инструктор по сноуборд от 1999 г. Международен съдия по сноуборд от 2015 г. В момента е студент в Национална спортна академия.

 

Как се роди идеята за изграждане на Скейт парк?
– Идеята за изграждане на скейтпаркове е от много години, около 30, и това беше една от основните причини за създаването на Българска Скейтборд Федерация през 2000 г. Нашият спорт освен, че използва уличната среда, има нужда и от специализирани площадки, както всички спортове.
Защо точно в Северния парк?
– Локацията ни беше предложена от Столична община. След оглед на мястото веднага видяхме, че теренът е идеален. Освен тази локация, заедно с общината, предвиждаме изграждането на още два парка – в Княжеска градина и в парка до хотел „Хилтън“.
Каква е основната ви цел? Може би – популяризация на спорта, с който се занимавате или спорта като цяло…
– Целите са няколко. Разбира се на първо място е развитието на скейтборда. Той е вече олимпийски спорт и на клубовете им трябва модерна площадка за тренировки. Друга причина е огромния интерес към този тип активности от децата – скейтборд, кънки, тротинетки и BMX колела.
Разкажете малко повече за проекта…
– Проектът е на инженер Георги Георгиев, който е дългогодишен скейтър от Варна и проектант на всички нови паркове в страната: Добрич, Бургас, Царево, Самоков, Поморие, Стара Загора и т.н.

Проектът съчетава две от „дисциплините“ в скейтборда: има стийт секция, която имитира карането в градска среда и пул, който имитира карането в празни басейни. Предвиден е за деца и възрастни от всички нива, от начинаещи до професионалисти.
Какво представлява „скейт-обществото“ в България?
Скейт обществото в България е голямо, корените му се крият в далечната 1980г. и не спира да се развива. Скейтборда не е просто спорт, той за много хора е начин на живот. Чрез него си намираме приятели, работа, здраве, музика, изкуство. Състезателната част е само една от многото изяви.
Как се развива вашият атрактивен спорт? Има огромен интерес от страна на младите хора, доколкото са моите наблюдения – най-вече около Паметника на съветската армия в Борисовата градина…
– Интересът е огромен и непрекъснато расте. Това е една от причините заедно общината да изграждаме не един, а няколко парка в София. В момента съществува само един в студентски град, който е голям, но въпреки това не може да смогне на наплива. Борисова градина и по-специално Княжеска е едно от емблематичните места за каране още от 80-те години благодарение на мраморната настилка, която е перфектна за целта. Друго място известно по цял свят сред скейтърите е НДК.


Какви дейности развивате?
– Федерацията развива спортно-техническата част от скейтборда. Създава клубове, организира състезания, обучава съдии и треньори, води разговори с Министерството и общините, помага на състезателите да пътуват извън страната и други.
Колко състезания включва календарът ви годишно?
– 2020 г. беше трудна заради пандемията, но въпреки това имахме няколко състезания, като едното беше единственото международно в Европа с рекорден награден фонд за България – Бургас Скейт Опен. Имаше надпревара в Царево, която стана супер, с много деца и сериозно представяне при големите. Сезонът завърши с традиционното републиканско състезание в София, което привлече най-добрите от цялата страна, имаше много публика, музика на живо и стана страхотна забава.
Приблизително колко организирани членове имате?
– В БСФ членуват 12 клуба от цяла България. От 2019 г. скейтбордът влезе в програмата на Националната Спортна Академия и скоро ще имаме професионални треньори, които безспорно ще вдигнат нивото още по-нагоре.


Кои са изявените ни състезатели? Какви постижения имат в последните години?
– През последните години най-изявеният ни състезател е Мартин Атанасов. Той е едва на 17 г. и вече е спечелил редица международни състезания. Няколко пъти стана пръв в Словения, както при децата, така и при мъжете, спечели тази година в Бургас при присъствието на много силни карачи от цял свят. Миналата година участва на европейското първенство в Нижни Новгород, Русия и бе на една позиция от влизане във финалите. Друг млад талант е Калоян Тренков, който успя да победи Мартин на републиканското и също се представи много добре в Бургас. При децата до 14 г. имаме много силни състезатели и се надяваме догодина да имат възможност да излязат извън страна, за да покажат уменията си на международната сцена. Жените и момичетата проявяват все по-голям интерес и нивото им е изключително високо. При най-малките до 10 г. също имаме големи надежди.
Получавате ли подкрепа от държавата в лицето на Спортното министерство?
Засега се оправяме сами, но след влизането в Олимпийското семейство се надяваме да получим финансиране, за да участваме в международните квалификационни надпревари.
Кампанията на Столична община е в ход. Имате ли представа как върви гласуването?
– Класирането е тайно, но силно се надявам обществото да разбере необходимостта и ползите от едно такова съоръжение и да подкрепи нашия проект.


Защо гражданите да подкрепят вашия проект?
– Причините са много:
Големият брой деца, практикуващи тези спортове – скейтборд, кънки, тротинетки и BMX колела, който практически няма къде да карат и част от обществото се сърди, когато те се движат по алеите в парковете, улиците и паркингите.
Скейтпарковете са новите детски площадки. Все по-малко деца се пускат по пързалки и катерушки след 3-годишна възраст. Този тип съоръжения изискват минимална поддръжка. Развитието на спортно-техническата част…Има нужда от модерни паркове, които да отговарят да международните стандарти и да позволяват подготовка за Олимпийски игри.

При наличие на такива спортни зони, все повече деца ще предпочетат да „играят“ там, отколкото на компютъра в къщи. Проблемът в България с наднорменото тегло при децата е сериозен и това е начин да ги подтикнем към спортуване с нещо забавно и приятно.

И още много много други причини…


Бюджетът по вашия проект е 605 000 лв. Как ще бъде изразходван той? (ако е възможно, посочете конкретните етапи, разходи и т.н.).
– Бюджетът е изцяло за построяването на скейтпарка, като  при получаване на финансирането изграждането може да започне веднага. Както споменах вече имаме доста опит с този тип площадки и вярвам, че този проект ще стане един от най-добрите на Балканите.
В Добрич, Поморие, Бургас, Царево и Самоков са изградени подобни „скейтборд-паркове“. Какво се случва там?
– На републиканското състезание през 2018 г. всички призови места в различните възрастови групи бяха спечелени от хора от провинцията.

В Бургас всяка година се провежда силно международно състезание. В Царево е пълно с деца, които искат да карат, а хората, които стопанисват парка помагат от все сърце на местните и много от децата от ромската махала са по цял ден там и нивото им е изключително високо.

В Самоков местният сноуборд клуб ползва парка за тренировки през лятото и резултатите са на лице.

В Добрич се провежда международен фестивал на екстремните спортове. Като заключение може да обобщим, че тази спортни площадки имат само позитиви, а необходимостта от още такива в София е голяма.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРОЕКТА – ТУК!

Проектът за #СкейтПарк в Северен парк очаква твоя глас в програмата “София избира!”.(предложение №1)
Гласуването е онлайн, от 1 до 30 ноември 2020 г.
Всеки гражданин на София може да гласува само за един проект.
За да гласувате, е нужно:
1) да имате достъп до интернет през компютър или мобилно устройство;
2) да включите предварително услугата за местоположение (геолокация) на мобилното си устройство, с цел гарантиране гласуването само от територията на Столична община;
3) да посочите мобилен номер за получаване на текстово съобщение с кода за потвърждение на избора Ви.

 

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4