Тъжна вест! Почина Виден Апостолов

Тъжна вест! Почина Виден Апостолов

Тази нощ на 79-годишна възраст и след продължително боледуване ни напусна една от големите легенди на Ботев (Пловдив) и на българския футбол Виден Апостолов, обяви официалният сайт на „канарчетата“.

Апостолов е роден на 17 октомври 1941 г. в с. Курило, Софийски окръг. Спортната си кариера започва в Локомотив (София), където още в юношеска възраст играе в представителния отбор – в 15 срещи постига и един гол в “А” РФГ. В отбора на Ботев идва през 1960 г. и цели 17 сезона до 1976 г. играе в неговите редици.

Започва кариерата си като ляв краен нападател със силен и точен удар, отлична техника и верен поглед на терена, но в Ботев треньора Г. Генов вижда в него отличен ляв краен защитник. Така близо 15 сезона фланелката с номер 4 е патент на Виден Апостолов.

В играта той се проявява като бърз защитник, повратлив, физически здрав, водещ успешни единоборства с противниковите крайни нападатели. Но това е, така да се каже, половината от играта му. Другата е неговата любов към атаката, умелото му включване в нападение, когато с мощния си удар с левия крак огорчава не един и двама вратари. Проявява се и като много добър изпълнител на преки свободни удари. Като голмайстор Виден Апостолов е рекордьор сред защитниците в “А” РФГ с отбелязани 38 гола. Отличната му игра привлича вниманието и на треньорите на различните национални гарнитури. Той взима участие в 22 срещи в “А” националния отбор (в тях отбелязва 3 гола), в 5 срещи в “Б” националния отбор и в 2 срещи в младежкия национален отбор (до 23 г.)

В първенството на “А” РФГ има 444 срещи, от които 429 с екипа на Ботев. Взима участие в около 70 официални и приятелски международни срещи (10 гола), в около 130 контролни срещи (25 гола) и 70 срещи за КСА (8 гола). С Ботев е шампион на страната за 1967 г., носител на Купата на съветската армия за 1962 г., носител на сребърен (1963 г.) и бронзов (1961 г.) медали от първенството на “А” РФГ и носител на Балканската клубна купа за 1972 г. Носител е на купата за индивидуално спортсменство на в-к “Земеделско знаме” за сезон 1970/71 г.

След приключване на състезателната си кариера остава на работа в АФД Тракия. От 1981 до 1985 г. е началник на футболния клуб, а от 1985 до 1990 г. е щатен първи-заместник председател на Тракия (тогавашното име на Ботев). От есента на 1990 г. е щатен председател на „жълто-черните“ с големи заслуги за изграждането на клуба на професионална основа.

Екипът на vitoshanews.com изказва своите съболезнования на семейството и близките на Виден Апостолов.

Източник: botevplovdiv.bg

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4