Противоборството между аналоговата и дигиталната култура – кой кого?

Противоборството между аналоговата и дигиталната култура – кой кого?

 

Втората онлайн дискусията се превърна в основно събитие от проекта „Смарт София“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа 2020“ от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с Район „Студентски“ и Висше училище по телекомуникации и пощи.
Тя се проведе на 25.9.2020 г. от 10 до 12.10 ч. в платформата Zoom.

Онлайн дискусията бе структурирана в два панела:
1. Постижения и предизвикателства в столичните райони и общински фирми в дигиталната трансформация и внедряване на интелигентни решения. Неин модератор бе Христо Ковачев, председател на УС на Фондация РЕГИОН.БГ и ръководител на проекта.
2. Бизнес и НПО за „Смарт София“. Модератор бе Христо Йорданов, издател на „Софийски вестник“ и мениджър на YouSofia TV, медиен партньор в проекта.

Модераторите бяха в една от най-модерните компютърни зали на Висшето училище по телекомуникации и пощи, където с компетентната подкрепа на доц. Ирина Топалова, зам.-ректор, водеха иновативното събитие.

Резултати от изследователския процес „Смарт София – Смарт столица?“

Христо Ковачев откри дискусията, като постави съществените акценти.
Проектът „Смарт София“ е устойчиво продължение на най-доброто от предишния, също по Програма „Европа“, който се казваше „Европа в София/София в Европа“. „Фокусът тази година е стремежът за граждански мониторинг на „интелигентните решения“ в Столична община“, каза Ковачев и продължи: „Това може да звучи максималистично, но ние намерихме конкретния подход – чрез изследователския процес „Смарт София – Смарт столица?“ търсим и намираме новите явления. Интересуват ни не само полезните проекти за дигитална трансформация, но и онези инициативи, които правят живота ни качествено по-добър. И най-вече хората, които ги движат. Така, че освен градивен критицизъм, ние ще се стремим да стимулираме позитивните личности от различни нива и сфери.

Специфичната цел на проекта е подкрепа и популяризиране на Стратегията за дигитализация на София, която неотдавна бе приета от Столичния общински съвет, както и нейната практическа реализация. Вече има първите положителни резултати и те се виждат в онлайн платформа www.smartsofia.bg, която бързо се развива, заедно с нейната добра мобилна версия, както и по-динамичния техен вариант във Фейсбук.

Предвиждаме още една финална онлайн дискусии през октомври, на която ще „преброим пилците“ от проекта, така да се каже…

Важна негова дейност е анализа „Колко са смарт районните администрации?” и в отчета за досегашните резултати от проекта прочетохте самокритичната ни оценка, че това засега е костеливият орех, на който обаче скоро ще му извадим съдържанието.“

Хр. Ковачев определи трите опорни точки на дискусията: Първо – тя експертна. Второ – мозъчна атака на проблемите на „Смарт София – Смарт столица?“. Трето – търсят се техните практически решения.
Целта на дискусията е да представи досегашните резултати от проекта и да се обобщят основните теми на изследователския процес, както и да се оценят практически аспекти на дигиталната трансформация в София.

В хода на тази работа бе формулирана работещата теза: „Търсим конкретните проявления на противоборството между аналоговата и дигиталната култура, даваме своите приноси за успеха на „интелигентните решения“ и днес в дискусията ще се стремим да я материализираме тази формула.

Като иновативен непланиран, но полезен резултат от изследователския процеса „Смарт София – Смарт столица?“ вече е действа Класация ТОП 5: Интелигентните решения в Столична община, изработена от екип „Смарт София“ и външни експерти. Класацията е публикувана в www.smartsofia.bg, в останалите медии от инфомрежата на проекта и всеки може да участва. Първите 125 отговора са твърде интересни, но засега резултатите няма да бъдат съобщавани, за да не се влияе на по-нататъшните участници, защо класацията ще е отворена до 20 октомври.

Говорят експерти на европейско ниво

Първа изрази своята позиция проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

След нея думата взеха: Петко Горанов, кмет на Район „Студентски“; арх. Любо Георгиев, директор на Софияплан и ръководител на екипа, изготвил Визия за София; Искра Йовкова, дирекция „Дигитализация, иновации и инвестиции“ към Столична община; Методи Аврамов, директор на Дирекция „Маркетинг и стопанска дейност“ в Център за градска мобилност.

Във втория панел оригинални и полезни изказвания направиха: Александър Високомогилски за това доколко са смарт сайовете на районните администрации; Елица Стоилова, управител на Umni.co, представител на стартъп екосистемата; Деница Андонова, Фондация „Процъфтяваща България“, представител на смарт НПО. Крум Крумов се включи пряко от Залцгитер, Германия и говори по темата „Виена като „Смарт сити“ и я сравни с провинциалните немски градове, които имат почти нашите дигитални проблеми, с изключение на това, че интернетът ни е по-бърз и сигурен.

Студентите от ВУТП Любена Начева и Мариана Димитрова се представиха като отличени участници в Copernicus hackathon по европейската програма за наблюдение на Земята „Коперник“.

По мнение на участниците и представители на целевите групи дискусията постигна напълно целите си.

Проект „Смарт София“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с Район „Студентски“ и Висше училище по телекомуникации и пощи

 

Categories: EU гайд, Бизнес

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4