COVID-19: До къде мога да пътувам? Нужна ли е карантина?

COVID-19: До къде мога да пътувам? Нужна ли е карантина?

Пътуване след COVID-19

Рестрикциите за пътуване в Европа и света започват постепенно да се отменят или поне облекчават. За съжаление обаче, все още има голяма неяснота около това до къде можем да пътуваме след COVID-19 пандемията, както и дали сме длъжни да спазваме карантина като пристигнем там или пък като се завърнем в България.

Европейската комисия се опива да отговори на всички тези въпроси по възможно най-лесния и интерактивен начин чрез своята платформа Re-Open EU.

Също така, секцията Travel Center към IATA е събрала на едно място всички изисквания на държавите по света.

Какво е Re-open EU?

Основната цел да Re-open EU е да улесни възстановяването на туризма и пътуванията в Европейския съюз след COVID-19. Платформата осигурява в реално време информация за всяка една държава относно граничния контрол, наличните транспортни средства, практическа информация относно ограничения при пътуване, както и сведения за безопасността и здравето на пътуващите. По този начин всеки един гражданин на ЕС може да планира отговорно своите пътувания на база предоставената информация.

Разгледайте сами платформата www.reopen.europa.eu/bg

Дори и да не Ви се налага пътуване в скоро време, разгледайте платформата и си задайте примерни дестинации, за да видите каква информация ще Ви бъде предоставена.

Пример от платформата Re-open EU с информация за пътуване до Италия.

платформа-re-open-eu-за-пътувания-в-европа-след-COVID-19

Коментар на българския еврокомисар

 В свое изявление българският еврокомисар Мария Габриел коментира следното:

„Богатото културно наследство на Европа е нашата идентичност, историческа памет, фактор за приобщаване и творчество. Едновременно с това културата е ресурс и конкурентно предимство за развитие на туризма и създаване на работни места. Секторите на културата и туризма бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Иновативните цифрови решения могат да предоставят допълнителни възможности за тяхната подкрепа. С онлайн платформата Re-open EU и мобилните приложенията целим предоставяме на актуална информация, за да можем отново безопасно да пътуваме и преоткриваме културното ни богатство“

Източник: ec.europa.eu

Travel Center IATA – ограничения при пътуване в цял свят

IATA и в частнот Timatic са събрали на едно място (COVID-19 Travel Regulations Map) всички ограничения на отделните държави в света. Това улеснява много пътешествениците при плануване на пътуване до държави извън Европа, за които информацията е по-оскъдна. Разбира се, всеки трябва да проверява точно иформацията си и поне от няколко източника, тъй като поради динамичната ситуация  разминавания са възможни.

Разгледайте условията за пътуване до държавите, които желаете да посетите: www.iatatravelcentre.com/world.php 

covid-19-карта-пътуване-ограничения-света


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4