Община Елин Пелин подкрепи кампанията “НЕ на енергийните напитки за деца”

Община Елин Пелин подкрепи кампанията “НЕ на енергийните напитки за деца”

Община Елин Пелин предприе информационна кампания за разясняване на рисковете при употребата на енергийни напитки от деца. В първия етап на кампанията бе заснето видео с участието на деца от спортните клубове в общината, постигнали високи резултати и спечелили много отличия с труд и талант.

На 7 август 2020 г. г-жа Диана Димитрова, старши експерт “Връзки с обществеността” в общината разказа пред Радио София, че лесният достъп на подрастващите до енергийни напитки е широк проблем, който не е решен в българското законодателство.Тези продукти се продават свободно на деца, въпреки че преди години е имало идея те да бъдат забранени и причислени към цигарите и алкохола.

Наблюдават се много странични ефекти при употребата на енергийните напитки от деца, тъй като детският организъм е много податлив на различни влияния. Целта на кампанията е да бъдат предизвикани дебати какво даваме на децата си да консумират, обясни Диана Димитрова. Тя уточни, че в различни държави се предприемат различни действия и се говори по този въпрос, но само в Литва и Латвия е наложена забрана за продажба на енергийни напитки на лица под 16 години.

Интервюто може да чуете на сайта на БНР – Радио София тук: “Опасни ли са енергийните напитки за децата ни”.

Повечето деца, които са се включили в инициативата на Община Елин Пелин, осъзнават какви рискове крият енергийните напитки, но имат нужда от подкрепа на повече хора – родителски и училищни организации. Диана Димитрова отбелязва, че основната причина за притеснение е въздействието на тези продукти върху главния мозък, като се отделя допамин и серотонин и се смята, че те водят до пристрастяване.

ВИДЕО от инициативата “НЕ на енергийните напитки за деца”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4