История за едно куче, едно отвличане и осакатяване

История за едно куче, едно отвличане и осакатяване

За ужасяващ случай, свързан с насилие върху домашно животно, ни известиха наши читатели от столичния кв. Илиянци.

На 22 юли 2020 г. изчезва кучето на семейство Димитрови. 4-годишният Рекс е порода бретон шпаньол. Кротък, незлоблив, неагресивен. Във въпросния ден стопанинът му отвързва Рекс, за да потича в двора. Кучето избяхва на улицата…И оттам следите му се губят.

В продължение на 3 дни семейството, най-вече двете малки деца Мая и Веселина, потъват в притеснения. Тревожат се за съдбата на домашния любимец. Какво ли се е случило с него? Жив ли е? Дали не е попаднал под гумите на някой автомобил или пък е откраднат?

Обяви и съобщения се пускат в социалната мрежа, в тематични сайтове…Няма никаква следа от Рекси.

Чак в ранната сутрин на 25 юли кучето се появява в дома си. Стресирано, жестоко наплашено и…осакатено. Да, оказва се кастрирано.

Представете си шока на Мая и Веска, когато виждат Рекс в такова състояние…

Оказва се, че екип на “Екоравновесие” е отвлякъл кучето. Явно наплашени от видяните публикации, придружени със снимки и молби за помощ, в социалните мрежи, служителите на общинското предприятие решават да не си “играят с огъня” и изтърсват животинката на площада в кв. Илиянци. А Рекси се прибира сам.

“Моят най-добър приятел беше хванат и кастриран от “Екоравновесие”. Да, няма чип, но той е дворно куче. Има всички ваксини, паспорт и е породист. Нямаше го от три дни и цялото ни семейство се поболя от притеснение. Къде лине го търсихме…какво ли не ни мина през ума…И накрая какво се оказа? Изживял е страдания, които не искам и да си представя…Жалко…Сърцето ми се къса, докато ви пиша тези редове. Дано никога повече не се повтаря.”, написа ни 13-годишната Мая Димитрова.

И тук възникват доста въпроси. Какви като компетенция служители работят в “Екоравновесие”? Каква експертиза притежават те? Кой контролира тяхната дейност?

Да приемем, че кучето не е чипирано. Е, и? Нали има каишка, обезпаразитено е, не е агресивно. Личи си, че е домашно, дворно животно. Не се скита бездомно по улиците. Защо беше нужно по този начин да бъде отвличано? Защо по такъв касапски начин беше извършена кастрацията? Това ли е хуманно? Това ли е грижата ви за животните, господа от “Екоравновесие”.

И сега кърви на мястото на “операцията”, опасността раната да се инфектира все още съществува. Кой ще компенсира семейството за изживеният стрес и притеснения?

И още, и още въпроси…

В близките дни vitoshanews.com ще потърси отговорите от ръководството на ОП. Дано ги получим.

Господа от “Екоравновесие”, спите ли спокойно?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4