Емил Велев: Приятели сме, но Георги Тодоров само плаче! Тити явно е от друга планета

Емил Велев: Приятели сме, но Георги Тодоров само плаче! Тити явно е от друга планета

Последният треньор, извел Левски до шампионската титла през 2009 година – Емил Велев, даде интервю пред Букмейкър Рейтинги за ситуацията в Левски, но и по много актуални теми.

-Господин Велев, мина Общото събрание на Левски на 17 юли. Очакваха се новини, но като че ли не се случи нищо съдбовно?
-Да, нямаше някаква новина, каквато като че ли очакваха някои хора. Всъщност, мен ме изненадаха няколко неща. Не знам защо бяха оставени хора от предишния Управителен съвет, а не бяха вкарани други хора, които би трябвало да могат да помогнат в този момент. Не знам каква е била идеята на всички тези акционери.

-Каквото и да се случва в последните месеци, всичко в крайна сметка стига до парите! А в момента в Левски няма пари…
-Лошото е, че с всеки изминал месец дълговете растат, а не намаляват. Дори да са разсрочени по-големите задължения, нали един ден все пак трябва да се връщат. Говореше се да се вземе някакъв заем, който да се изплаща след 2 години?! Безумие. Заеми не ни трябват в това положение. Сега ще си покаже левскарската общност дали обича клуба или не. Защото виждаме, че началото на кампанията с абонаментните карти е слабо – купуват се малко. Това не е добре. Което означава, че или на левскарите до някаква степен малко се обезличиха нещата и им омръзна, или тепърва ще се активизират. Дано да е второто.

-Именно по този въпрос днес Константин Папазов каза същото, че кампанията с картите е стартирала катастфорално…
-Тити Папазов в едно е напълно прав, че никой в България не го разбира, а и той много малко разбира себе си. Тук е напълно прав… След като казва, че той мисли едно, а другите мислят друго. Може би Тити е извънземен. Явно хората не мислят, както той мисли.

Или той е от друга планета, или хората са отнякъде другаде. Не знам кой е правилният отговор.

-Наско Сираков каза, че е имало спонсори, които сега вече ги няма.
-Това трябва да се попита, това е основният въпрос. Защо се оттеглиха тези спонсори, какво се случи. Явно е, че ги е имало. За да се съгласят Наско Сираков и Константин Папазов на този ход – да вземат акциите, значи са имали някого зад гърба си. Когато знаеш, че имаш да връщаш над 4 милиона, а ти ги нямаш, няма как да е по друг начин, освен да е имало някой, на когото си разчитал. Какво се промени, не мога да отговоря.

-Треньори и футболисти обаче ще си искат неустойките по договорите, които са прекратени или тепърва ще се прекратят.
-Всички си чакат неустойките, фирмата за екипировка – също. Договорите са подписани, както трябва и никой не може да бяга от отговорност. Единствено Тити разчита на контактите си, че като отиде да говори с някой, който има да взима пари от Левски, той ще се откаже. Защото като видят, че е Тити и няма да си искат парите. Никой, особено чужденците, няма да пусне аванта на Левски в такъв момент само защото това е Левски…

-Петър Хубчев трябва ли да направи отстъпка?
-Според мен беше тотална грешка да бъде махнат Хубчев. Ние го знаехме, че това му е капацитетът, но трябваше да си довърши годината и може би щяхме да ираем в Европа, откъдето щяха да бъдат генерирани някакви пари. А ние с лека ръка пропиляхме този шанс. През цялото време бяхме втори-трети, втори-трети и накрая четвърти. Това беше позор.

-Георги Тодоров обаче каза, че е по-добре, че Левски в това състояние няма да участва в Европа.
-Това го казва той, защото преди това го каза и Сираков. Кога Георги Тодоров щеше да го каже, ако Сираков не го беше споменал?! Нямам нищо против Гошо Тодоров, приятели сме, но защо само плачеш?! Само сълзи и плачене – нямам играчи, имам играчи. Веднъж след мача с Берое им казваш, че са герои, на следващия двубой им казваш, че са мъртъвци! Голямата разлика е, че при Петър Хубчев имаше дисциплина, футболистите му имаха респект. След него се изпуснаха нещата. Ти, когато ги наричаш така, дали след това ще искат да играят за теб?! Всичко беше ясно.

-Съгласете се обаче, че когато нямаш пари, нямаш особено много ходове за друг треньор?
-Така е, на Сираков това му е единственият шанс, тъй като друг в школата няма с Про лиценз, не съм сигурен за Тодор Симов. Иначе трябва да се вземе друг треньор, който ще иска екип, условия, играчи, а и ще иска да му се плаща. А сега е лесно – без много изваждане, преместваш ги от школата с Телкийски и ги слагаш на първия отбор. Което леко ми намирисва на аматорско. Защо Мъри Стоилов не иска?! Защото той си има претенции. Критикуват го колко пъти бил отказал на Левски. Никой няма право да го критикува. Ако бяха седнали да говорят с Наско, да го извикат, защото все пак годините, през които са минали заедно, не се забравят, можеше и да се стигне до някаква договорка. Но аз доколкото знам, не е имало такъв разговор.

-Как ще се справи отбора чисто в игрови план, повечето чужденци вероятно ще напуснат, остават предимно българи, сред които много юноши?
-Трябва да се разчита изцяло на български футболисти. Като нямаш пари за бюджет и селекция, свиваш се до последна дупка на колана и действаш само с хора, които искат да играят в Левски. Отиваш по всички отбори, в които Левски е преотстъпвал футболисти и питаш – ти искаш ли да играеш в Левски, ти искаш ли? Това са ни парите – съгласен ли си, или не? Ето, ще им дам жокер. Да извикат Мариян Огнянов. Момчето го гледам, че се изявява във Фейсбук, няма отбор в момента, в Лом си е.

Ще дойде с рейса от Лом, през Враца, Мездра, Ботевград и пристига на Герена.

Както се писа, да се опитат да върнат братя Цоневи, Стивън Петков също е добро решение. Да се опитат да си върнат Антонио Вутов, Иван Бандаловски – също. Нищо, че избяга навремето, но той е левскар. Няма какво друго да каже, левскар е. Ръководството е определило един таван на заплатите, прави добри бонуси на футболистите за класиране, за участие в Европа, за дадено място в шампионата и това е, плюс някакви минимални премии, които могат да бъдат изплащани.

-Защо се стигна до това натрупване на дългове не само големите през годините, но тези 4-5 милиона от последните два-три месеца?

Защото там има един човек – Павел Колев, който изобщо не разбира за какво става въпрос.

Още след напускането на Васил Божков, трябваше да извика чужденците и да им каже – кранчето е спряно, пари няма да има. Искате ли по една или две заплати и да си тръгвате? Но там нямаше кой да му даде съвет, нямаше го Сираков или някой по-опитен. Всъщност, от тези чужденци, единствено може да вземеш пари от Робърта и Паулиньо, а за българите от Станислав Иванов. За мен обаче ще бъде грешка той да бъде продаван сега.

-Част от хората считат, че с този наличен игрови потенциал Левски не може да бъде конкурент на водещите четири-пет отбора. Наско Сираков обаче каза, че „няма да ни бият като тъпан.“ Вашето мнение какво е?
-Зависи си от играчите и от хората, които ги тренират. Те трябва да бъдат обучавани. А не само да ги привлечеш. Трябва да го обучаваш всяка тренировка, какво се изисква и какво да прави. Доколкото знам, но Георги Тодоров е спрял да се занимава с мъжки футбол от много години. Беше на Герена 2003/04, когато го наследи Гочето, после дойде Мъри. След това ходи по няколко аматьорски отбори и се връщаше два пъти за кратко. Но поне 7-8 години той не е бил част от мъжкия футбол. И човекът си го признава.

Малко насила го карат да води първия отбор. Но щом са решили той да е – няма лошо. В този момент друго не може да измислиш.

-Прав ли е Наско Сираков да иска друго разпределение на парите от Телевизионните права?
-За мен е прав, защото най-гледаемите мачове са на Левски и ЦСКА. Лудогорец кой да ги гледа!? Техните мачове ги гледат, когато играят с Левски и ЦСКА в София. Цяла България гледа Левски и ЦСКА, както и Ботев и Локомотив Пловдив.

-Венцеслав Стефанов доста често засяга футболни хора, наскоро постоянно критикува Левски и Наско Сираков, който по думите му е шеф на завод за сламени шапки…
-Не е хубаво това, което говори. Всички се познаваме във футбола, приятели сме. Като толкова милее за футбола, да извадят от тяхната банка и да помогнат с 10-ина милиона. Ще им ги върнем някой ден. Или той да даде от личните си пари…

-Ивелин Попов отново нападна Йордан Лечков за атмосферата в националния отбор.
-Ивелин Попов може би това трябваше да го каже, когато беше с капитанската лента в националния отбор – има един човек, който ни пречи! И това е Лечков. А ние го знаем, че Лечков непрекъснато се изказваше, че им е осигурил автобус, спане, хранене… Това не трябва да се споменава, това е национален отбор. Оставаше да кажеш, че футболистите нямат лагери, спане и вечери (смее се). Но ние знаем най-добре как нещата бяха концентрирани дълги години в неговия роден град Сливен. Тези възможности той ги използва там – лагери, семинари, съдии и т.н. А има доста бази на други места, на които може да се провеждат подобни събития.

Източник: https://bookmaker-ratings.bg/

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4