Антов: Корупцията е рак за нашето общество, манталитетът ни пречи да се излекуваме

Антов: Корупцията е рак за нашето общество, манталитетът ни пречи да се излекуваме

Димитър Антов е общински съветник в СОС от групата на Патриотите. С него продължаваме разговора по актуални проблеми на България и българите.

*Продължение от вчерашното интервю

– Г-н Антов, като дългогодишен учител сигурно имате мнение за случващото се в системата на училищното образование…
– Любима тема ми е, бил съм учител толкова време все пак…Но…Мъчно ми е…(мълчи дълго). И с болка го казвам. Замислям се за смисъла.

Питам се защо трябва да има задължително основно образование, след като то е равно на ниво „седмокласник“?

Кому е полезно това? Ще се хвалим пред чужденците, че сме среднисти ли? Или като циганинът се ожени, ще вземе после диплома за средно образование…Това струва много пари. Струва доста усилия, а а безсмислено, то не дава резултат.  Дават се един пари…Циганчетата изобщо не виждат тези кинти, а в същото време разни ромски босове и бг чиновници си живуркат добре.

Ето какво направих аз например. От 2 г. воювам за създаването на една каменарска паралелка в „Бузема“. Тя вече работи, вече имаме два курса. Първите ми ученици бяха 15 циганчета, говорил съм с родителите и съм ги убедил, че децата им само ще спечелят, ако успеят да се задържат. Тези млади хора ще излязат готови със знания и със занаят в ръцете, както се казва.

Защото каменарството е много добре платена професия. Казвам на родителите: “Вашето дете, дори и ако отиде на Запад, няма да рови в кофите за 10 лв. на ден, а ще взима поне 1000 евро на месец“. Т.е. ти ще си имаш добре платена професия,

а няма да се мъчиш с нископрестижен труд и да се чувстваш като помияр някъде.

Ще имаш шанс за излизане от блатото, от мизерията. Е, този начин на интеграция не е ли по-добър? Ние ги правим достойни, работещи хора и те стават като нас. И още нещо бих предложил – да върнем занаятчийските училища от времето на социализма. Защо пък не? Тези деца получаваха умения в строителството – могат да мажат и зидат, имат хляб в ръцете си. Но ние навремето побързахме да ги задраскаме, да убием и Трудови войски.

Да, имаше го социализЪма, ей, и добре беше…

Как да го махаме и отричаме този строй, след като сегашните ни „мили“ олигарси“ папкат паричките ни от онова време (смее се). За какво говорим? Бяха си „червенушки“, слуги на СССР. Те се пребоядисаха просто, защото така им отърва. Скриха част от миналото си, понеже ги е срам…Нали трябва да се мазним сега на американците, на англичаните, на французите, на кого ли не.

– Какво мислите за новопоявилите се политически формации като партията на Слави Трифонов например? Говори се за обедения между Цветан Цветанов и Мая Манолова, както и др. подобни…

– Пак давам аналогия с турското робство. Казвам следното: “Хора, нека пак бъде същото, само да си сменим табелката”. Ние преповтаряме модели. Давам най-прост пример с местното ченге, с кварталния. Това е едно бивше детенце, което заедно с наборите си е обикаляло насам- натам. Чувствало се е може би нищожно, мачкано, тормозено. Навиквали са го аверите…Незначителен, комплексиран човечец…

В момента, в който стане полицай, идва драмата.

Тогава той става тежък, авторитетен, жена му се предрежда на опашката в магазина, опитва се да стане местен фактор, моралните му ценности изчезват…Не зная какъв е този национален манталитет. Освен това са ми казвали как се става ченге в провинцията.

– Как?
– Ами все още по добре познания начин – с плащане, с много плащане. В град Роман например мечтата е да си полицай, а още по-голямата мечта е да си пожарникар. Защото по цял ден не правиш нищо. Можете ли да си представите такъв модел на мечти за младите хора? Това е пропаднала държава. В тая държава да си полицай, пожарникар или митничар е „голямата работа“. А не да имаш собствен бизнес, не да завъртиш производство, да изнасяш стоки в чужбина, да внасяш капитали. Тъжно…

По отношение на „новите“ политически проекти…Какво да ви кажа…Искам, когато някой обяви, че ще прави партия, да обяви кои социални слоеве ще защитава. След това да разкаже какви принципи ще извади. Това да направим държавата от парламентарна на президентска и изведнъж всичко ще потече по мед и масло, или ще намаляващ броя на депутатите от 240 на 150 не е сериозно. Безмислено, глупост! Това ли ще оправи нещата, братче? Това е смешно! Още по-голяма тъпотия е да премахнеш партийното гласуване, а да гласуваш за „личности“. Е, тогава, казвам ви, че

само „мутри“ и олигарси ще влязат в парламента.

Да погледнем кой е Слави Трифонов. Това е един клоун, един циркаджия, беше и певец, и тв водещ, и националист… Той прекалено много си вярва. Помисли си, че в един живот човек може да изпълнява всички роли едновременно. Е, няма как да стане. Не може да си кон, и магаре, и лисица…Трябва да си нещо. Да, по някой път чувам добри логики, добри разсъждения от неговите хора.  Не ми харесват обаче техните опити да печелят популярност с евтина вулгарност.

Тъпо е, просташко е. Всички си разказваме нецензурни, дори мръстни вицове, ама да го правиш в национален ефир?!! Има си място за тези неща…Когато си пийнеш с приятели, на масичка – да…Явно Слави се е акцентирал в простолюдието, в най-долните слоеве. Ниска топка ми се вижда, съжалявам.

Що се отнася до Мая Манолова – от нея не чух нищо ново, нищо градивно. Чух само общи приказки.  Щяла да махне олигарсията и корупцията…Е, как? Такава огромна болест.

Все едно от утре да кажем: „Господа, вече махаме рака! От утре няма да боледувате. Гласувайте за мен!“. Това ли да кажа? Не е сериозно. Корупцията е ракът на нашето общество. Манталитетът ни пречи, кара ни да се търпелеви, благосклонни към разпространението на този рак.

И вижте колко свестни млади хора избягаха. Защото всеки знае, че тук има „таван“. Ако той падне, всеки момент и ти рухваш. Ако си взел кредит, ако не даваш проценти, и не се преструваш, че се един от тях, няма да минеш.

Давам за пример Америка. Да, не одобрявам много неща в тяхното общество, но тяхните икономически отношения са перфектно определени. Това е изключително подредена държава. Ако например в ж.к. „Х“ имам цех за банички, ама са лоши, а в същото време и ти имаш там предприятие, обаче твоите банички са по-вкусни, аз отивам при кмета и му се оплаквам.

Моля го да ми помогне, и той срещу определен процент, го прави.
Тогава теб те завирам на „кучето в гъза“.

Скъсвам те от проверки, тормоз, абе не ти давам да дишаш. Това в САЩ не може да стане.

– Виждате ли заплаха за електората на ВМРО (откъм телив от гласове) от страна на нововъзникналите политически играчи? Могат ли те да ви отнемат гласове на предстоящите избори?
– Аз мога да говоря само в лично качество. Смятам, че ВМРО нямаше работа с управляващите. Ние сме една консервативна, прагматично мислеща партия. Ние казваме, че за нас няма понятия като „ляво“ или „дясно“ в политиката, стига ти да си фен на своя собствен народ. Т.е. да си склонен да поставиш интересите на България пред тези на Русия, САЩ и останалите велики сили. При социализма обичаха да декларират, че сме били равни. Това е смешно и невярно, и не води до нищо добро.

Не, не сме равни и никога не сме били. Това е заблуждаващо говорене.

Ние като държава трябва да търсим своя интерес. Премиерът Бойко Борисов защитава българския интерес и аз го адмирирам за неговото поведение. Той търси изгодата на родината. Проблемът не е Бойко Борисов. Проблемът е в тази окопала се „феодална“ каста по места в провинцията.

Давам пример пак с „кърджалийското време“. Тогава няма наследствена аристокрация. Всеки местен феодал знае, че е за малко и гледа са се накраде за това време, както се казва за цял живот. И знаете ли, че тогава където „царува“ бей, после няма гори. Няма, нищо не е останало, дори едно дръвче (смее се). Защото законът е забранявал да дереш хората с извънредни данъци, и беят прави най-рационалното – каквото е общо, го прибира.

В същото време западните феодали, които са се държали много по-отвратително със собствените си крепостни селяни, все пак са съзнавали, че тези селяни и тази земя ще останат наследство на децата им. Виждате ли разликата между османската система и западния феодализъм? Оттам е тръгнал и Ренесансът и това не е случайно.

– Как виждате ролята на президента Румен Радев в тези протести?
Президентът не е високо ниво политик. Той си е един обикновен военен.
 „Гладък мозък“, не е кой знае какво ниво като интелигентност. Опитва се да говори морално, което хваща място, но определено Радев не е „спасителя“ на нацията. Както и Бойко Борисов не е спасителят на нацията от covid -19, колкото и да се прави, че е такъв.

– „Абордажът“ на Христо Иванов край сараите на Ахмед Доган
в Росенец как ще го коментирате?
– Смешна работа…Този човек (Хр. Иванов – б.а.) беше министър на правосъдието, нали така? И тогава сараите си бяха пак на Доган…Къде беше той? Защо мълча? Защо не реагира? Кой му забрани тогава да отиде там и да нареди: „Отворете пътя!“. Обаче сега е циркаджийско, интересно е.

– Нормално ли е НСО да пази Доган и Делян Пеевски?

– Г-н Пеевски е очевидно човек с много силни позиции. На мен ми е доста неприятен. Явно е интелигентен, много успешен, налучкал е правилният начин за живеене в това блато. Т.е. той е една голяма жаба, която добре се е адаптирала към тинята, в която и живяла.

– Гледате ли все още телевизия?
– Да, за мен това е задължение. Ако ме питате дали следя разни реалити предавания, от сорта на „Биг Брадър“ или „Сървайвър“- не, не ги гледам, просто не са ми интересни. В България е пълно с ескибиционисти, може би си умират да гледат такива неща. Аз не съм от тях. По-лошото е, че тези симпатяги, участници в „Биг Брадър“, после ги презентираха по телевизиите идва ли не като национални герои.  Беше безкрайно тъпо и смешно! Това ли е елитът, цветът на българското общество?

Показаха си мръсното бельо разни нискокачествени хора.

Обаче бяха популярни, защото бяха скандални. Явно ние, българите, обичаме да слушаме скандалите у комшиите, как се разправят мъжът и жената, а ние да стоим отстрани и да гледаме сеир. Може би си е въпрос на национален манталитет.

Историята ни показва, че сме били велик народ в всички аспекти и като изяви на международната бойна сцена, и като личностно поведение и т.н…Във всяко отношение са били много качествени хора, с чест и достойнство, и да не забравяме – перфектни воини.

От всичко това днес, за съжаление, е останало много малко. Явно методичната селекция на всичко качествено, което е отивало я в Османската империя, я е бягало на Запад, я е асимилирано, и избивано – и 1923 г., и 1925-а, и около 1944, та чак до 1948 г…

Постоянно сме си избивали интелигенцията. Нацията, която си избива интелигенцията, няма бъдеще.

Е, тогава – какво очакваш да стане? Остава по-ниското ниво като качества, няма какво да се лъжем.
Много пъти съм си задавал въпроса защо не сме успешна нация. Просто защото не живеем добре. При всичката чудесна природа, условия, страна, докосната от Бога, ние живеем зле. Всичките ни комшии живеят по-добре от нас.

Дори в Турция вървят нещата – там малкият бизнес е на почит, там успешността се стимулира. У нас успешността е повод да бъдеш смачкан, да ти бъде отхапано нещо, повод за агресия към теб. Всякакви чиновници ти смучат от кръвта, ти ставаш плячка.

Тук искам да изразя огорчението си от поведението на някои мои колеги от СОС. Става въпрос за изключително неработещи хора. Те не произвеждат нищо, което да е разумно. Те просто пречат. Критикуват всичко живо в общ план. Казват: „Не ви подкрепяме, защото вие сте корумпирани“.

Добре, корумпирани сме, ама кажете вие какви сте и дайте добри решения.

Да, но те не дават нито едно решение. Основната им цел е Общинският съвет да не работи. Ако това ти е целта – жалко, бе, братче. Говорят по 2-3 часа на общополитически теми, по сто пъти се воюва против Паметника на Червената армия, или подобни неща. Все работи от миналото, които съм слушал, слушал през последните 30 години, а файда никаква няма.

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4