BMW X3 M Competition е безсрамно бърз (СНИМКИ)

BMW X3 M Competition е безсрамно бърз (СНИМКИ)

Още със сядането в купето на новия BMW X3 M Competition,  се появява усещането, че този път срещата с напомпания спортист ще е необичайна. Предварително знам, че Х-тройката е оборудвана с два турбокомпресора, демонстрира директно впръскване под високо налягане и разчита на системата Valvetronic за работата на клапаните. 3-литровият M TwinPower Turbo високооборотен двигател на BMW X3 M Competition е насочен последователно към максимална динамика.

Динамичните характеристики говорят сами: 510 к.с., които се постигат при 6250 об/мин. и 600 Нм въртящ момент при 4431 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,1 сек. Очевидно тук много повече ще говорим за динамични възможности, отколкото за другите предимства на модела. И все пак дизайнът на BMW X3 M Competition е мощно заявление, че на пътя има безкомпромисен спринтьор.

Атлетичните пропорции и М дизайнерските елементи още на пръв поглед декларират динамичния потенциал на BMW X3 M Competition. Като тръгнем от силуета и внушителната предна част с мощни въздухозаборници, минем през впечатляващата хоризонтална линия на раменете до ярката задна броня с дифузор тип „пчелна пита“ и стигаме да четирите ауспухови тръби.

В момента, в който натиснете старт бутона, гърлест звук изпълва купето и на мига те подканя да натиснеш педала на газта с ускорен пулс. Спортно-ексклузивните възможности на  BMW X3 M могат да се съчетаят и с приключенски дух при офроуд маршрути. По-правилно е да се каже обаче, че на този модел спортната писта повече му отива, защото е наследил гените на моторните спортове на компанията от Мюнхен.

Още през 1998 г. Х5 стана един от най-популярните 4х4 SUV, защото от BMW усетиха  тенденцията на намаляване на размерите на този тип автомобили.

И в пряката конкуренция на Porsche Macan, Mercedes-Benz CLC 63 Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, производителят тихомълком „контрабандира” мощния си двигател в гамата на Х3. До този момент никога не е имало версия на M дивизията в сегмента. Конкурентите се забавляваха с мощности до 500 к.с., а BMW изригна с 510 коня

и изцяло нов двигател.

Отделно имаме преоборудвана скоростна кутия съобразена с възможностите на спортиста, задвижващ механизъм заимстван от приказния М5, новоразработен заден диференциал, усъвършенствани спирачки, многорежимно окачване, допълнително усилване на моторния отсек за по-сигурно преминаване на завои и др. 


Настоящият двигател е преработка на BMW M Division на правилния за колата 6-цилиндров мотор от серията В58, който влезе в основната моделна гама на фирмата през 2015 г.  В разработката се използва кован колянов вал, ковани бутала, олекотена цилиндрова глава с 3D отпечатани части за лекота и по-добро преместване на топлината, индиректен интеркулер и двойни турбокомпресора с монокрол, усилващи се до 2,3 бара. Имаме сериозно усилена охлаждаща система с три радиатора и чифт маслени охладители. Двигателят е разположен умишлено наклонен, за да може на момента да направи по-голяма мощност и въртящ момент. Впечатляваща е изключително балансираната линейност на доставката на мощност, която се отпушва още при 3000 об/мин. при положение, че върхът е 6250 об/мин. 

 

В движение с висока скорост наблюдаваме вдъхващо доверие сцепление, повсеместен контрол на каросерията, прецизно и предвидимо спиране за къс период до 0 км/ч. Огромните спирачки са взаимствани от М760i.

В момента, в който почувствате, заради високата скорост, леко подскачане на предницата, или опит за напускане на зададената траектория на мига са задейства системата DSC и ви вкарва в правилния път. Когато предпочитате сами да изследвате границите на сцепление на  постоянното задвижване на четирите колела, се налага да се съобразите с умния М динамичен режим, който прихваща чрез DSC смущенията и активира настройката  на М хDrive 4WD Sport. За придвижване в града може да настроите автомобила на Comfort, а по аутобаните разчитайте на Spotr и Sport +. Воланът също има спортни настройки за по-директно управление на предната ос.  Адаптивните амортисьори се настройват в зависимост от повърхността, или могат да се констролират ръчно с режимите Comfort, Spotr и Sport +.

  

Ако все пак решите да си купите този брутален спортист, на залагайте на най-големите 21-инчови джанти, защото по гадните пътища с дупки и липсващ асфалт твърдата возия ще ви съсипе удоволствието от шофирането. Задвижването става чрез 8-степенната автоматична трасмисия M Steptronic, последно поколение и е за предпочитане пред механичната смяна на предавките, чрез спортните пера от волана. Алуминиевото купе тежи 1970 кг, а базовата цена на модела в Англия е 77 190 лири паунда.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4