Чешката пани милионерша (СНИМКИ)

Чешката пани милионерша (СНИМКИ)

Новата Skoda Octavia тръгва на пазарен поход по света с единствената задача да направи пореден пробив и да фиксира 3 млн. продажби. Предишните поколения правеха по 2,5 млн. От 1996 година до сега всички модели Octavia се радват на небивала популярност и клиентско задоволство. Чехите стартират IV поколение на модела по време на корона вируса с абсолютната убеденост, че животът продължава да е такъв какъвто е, но и с много иновации в автомобила за радост на съвременните потребители.

Догодина бестселърът ще отбележи 25 години от осъвремененото си поколение, а в исторически план е на 60 години. Дължината на колата е нараснала с 19 мм, широчината е станала с 15 мм по-голяма, комбито е пораснало с 22 мм. Обемът на багажника е само с 20 литра по-малък от този на флагмана – Superb.

Новият дизайн излъчва изострени решение в сравнение с предходната Octavia, стилистиката на създателите показва сериозна работа по аеродинамиката. Мнозина преоткриват в задната част на автомобила взаимки от Audi, други твърдят, че предната решетка все повече се идентифицира с „бъбреците” на BMW. Истината вероятно е някъде по средата, но новата  Octavia е кола със собствено излъчване и свой характер. Прави впечатление , че имаме налични Full LED Matrix основни светлини, поставени на нивото на горната част на предната решетка. Благодарение на възможността да тествам модела по магистрала  „Хемус” и по серпентините на първокласния път към село Голяма Желязна, до голяма степен усетих какво представлява новосъздадения модел и какви са предимствата му.

Купето тотално е променено, вече имаме усещането, че сме се качили в автомобил един клас по-нагоре. Веднага впечатление правят съвременните седалки, промененото и модерно табло, както и съвсем новото предложение – волан с две спици. Точно в долната му част е намерено решение за удобен захват с една ръка. Подобен вариант в друг автомобил до този момент не съм срещал. Хромирани дизайнерски допълнения създават усещане за лукс в купето.

Съвременните материали, от които са направени отделните елементи по таблото, не дразнят, на пипане повърхностите са меки и приятни. LED амбиентното осветление е на мода в Octavia, дори вече включването на лампите в салона става от разстояние без допир на повърхностите. За повече глезотии производителите предлагат охлаждане и отопление на сертифицираните ергономични  седалки , функция масаж, както и хед-ъп дисплей за по-голяма безопасност при шофиране.

USB-C портовете в зависимост от нивото на оборудване могат да достигнат до 5 броя, като опция може да се поръчва такъв в огледалото за обратно виждане.  Смартфоните се зареждат чрез опционалната Phone Box. Няма вече директно легло за включване на устройства на 12 волта. Адаптирани са нови решения. Екранът- гордост се предлага от 8,2 инча до 10 инча. Дйнните са сно четими , инфотеймънт системата е приспособена да реагира на жестови и гласови команди чрез помощта на дигиталния асистент Skoda Laura.

Отличаваме 10-инчовата инфотеймънт система с тъч слайдер, както и Shift-by-wire системата.  В купето имаме налична еSIM карта, която позволява да сме винаги онлайн и да ползваме мобилните услуги Skoda Connect. Функцията eCall е полезна с отдалечен достъп до колата, ползването на инфо развлекателните приложения и др. Подобрената возия на новата Octavia свързваме с възможността за избор и промяна на динамичния контрол на шасито.

Тази опция е нова, предлага се със слайдер за напасване на различни режими на шофиране. Именно с нея се регулира окачването от по-меко към твърдо и обратно. Амортисьорите също могат да се регулират , с оглед на избора на шофьора за определен тип здраво, или по-леко натискане педала на газта. Новата Skoda Octavia 2020 година отново е разработена на ниво относно системите за безопасност. Имаме наличен асистент за плавно преодоляване на завои, асистент за автоматично стопиране и предотвратяване насблъсък с предходния автомобил, асистент за ненапускане на пътното платно и неволно пресичане на осевата линия.

Новост е предупреждаващата система за наличието на голям трафик и придружаващият я асистент за движение в задръстване. Нови са функциите Side асистент, системата Area View, обновена е функцията за разпознаване на пътните знаци, темпоматът много лесно се включва с едно натискане на бутона, отличава се и системата за защита при спешни ситуации, както и функцията, която ви напомня да държите волана с две ръце, както и да не го изпускате за миг.  Моделът се поръчва с до 9 въздушни възглавници.

На гърба на предните седалки имаме джобове за съхранение на смартфони. Допълнително в ниша на предните врати може да се поръчат полезни вещи – чадър и четка.  На задното стъкло може да се монтира и автоматично прибираща се щора.

Тестваният модел с предно предаване,  разполагаше с 1,5-литров TSI 4-цилиндров, бензинов двигател с мощност 150 к.с. Максималният въртящ момент от 250 Нм се постига в диапазона 1500-3500 об/мин. Максималната мощност е 150 к.с при 5000-6000 об/мин. Брилянтно сребристият металик, с хром елементи, разполага с 6-степенна механична скоростна кутия, максималната му скорост е 230 км/ч, от 0 до 100 км/ч ускорява за 8,2 сек, следният разход на бензин е 4,9 л на 100 км по каталог, но при теста ми харченето стигна до 5,3 л на 100 км. Признавам си, че на една права изпънах колата с 205 км/ч, и се изненадах приятно от пътното поведение, което не се промени драстично.

Човек, докато шофира новата Skoda Octavia, постоянно изпитва едно усещане за голяма сигурност. Цената на базовия модел е 42 480 лв. а на тествания  – 45 875 лв с ДДС.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4