ГЕРБ и Патриотите настояват за край на дълговото робство

Управляващите предлагат законодателни промени, с които според тях ще се сложи край на проблема с т.нар. „вечни длъжници”, стана ясна на съвместна пресконференция на ГЕРБ и ОП в парламента днес. (видео вижте тук >>>)

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията ѝ, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Такава промяна в Закона за задълженията и договорите внесоха в парламента депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Правилото няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно забогатяване.

След приключването на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане. Искаме да защитим добросъвестния длъжник, уточни Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ на Обединените патриоти и заместник-председател на ВМРО.

Днес правим първа стъпка към решаването на един наистина голям проблем за немалка част на българите, посочи Веселинов.

При представянето на законопроекта управляващите обясниха, че идеята за него е възникнала при обсъждането на коалиционния им съвет на проектозакона за личния фалит, предлаган от Патриотите. Той няма да отпадне – работата по него ще продължи и той ще бъде приет до края на мандата на настоящия парламент.

За търговците, които изпадат в неплатежоспособност, има възможност да открият процедура за несъстоятелност. За физическите лица, даже когато им се разпореди имуществото, даже когато няма как да удовлетворяват претенциите на кредиторите, когато са минали 10 години, даже 20 години, даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат … Сега няма да са нужни скъпоплатени адвокати, а само с едно заявление след изтичането на десетата година длъжникът, като го изпрати до кредитора, трябва да се прекратят изпълнителните дела и всякакво преследване, допълни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който също е ангажиран с инициативата.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4