Николай Борисов: Противоепидемичните мерки в циганската махала в Самоков са очаквани

Николай Борисов: Противоепидемичните мерки в циганската махала в Самоков са очаквани

Заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов коментира мерките в циганската махала в Самоков, която е затворена заради огнище на COVID-19.

Още от началото на разпространението на коронавируса в България от ВМРО обръщахме внимание, че са необходими строги мерки в ромските махали в страната. Подобни примери на затегнат контрол имаше в обособените квартали в столицата и други градове, посочва Борисов.

Сега дойде ред и на Седми квартал в Самоков. Ясно е, че махалите и гетата са огнища на разпространение на заразата, което е обусловено от различни фактори – ниското ниво на хигиенно-санитарни навици, неспазване на изискванията за използване на лични предпазни средства, неспазване на дистанция. За това съществена роля имат и социалните фактори, обусловени от манталитета и културата на живеещите там, коментира още заместник областният управител.

Представители на Общинския кризисен щаб, на Областния кризисен щаб и ръководството на РЗИ обсъдиха мерки за овладяване на разпространението на вируса. Тъй като най-голям брой заразени има в Седми квартал, със заповед на директора на РЗИ София област д-р Златанов се въвеждат противоепидемични мерки за срок от една седмица. Заповедта влиза в сила от 0:00 часа на 18 юни и са в сила до 24 юни.

През тази седмица ще се следи разпространението на вируса и броя на заразените и тогава ще се решава допълнително дали да се удължи мярката.

Мерките, които ще важат в циганския квартал са 24-часов контрол над карантинираните лица. Засилен хигиенен и противоепидемичен контрол, като се прави периодично почистване и дезинфекция на търговските обекти в квартала и обществените пространства. Носенето на маски на закрити и открити обществени места става задължително, както и спазване на дистанция от 2 метра.

Забранява се провеждането на семейни празненства и масови мероприятия на територията на квартала. По предложение на представителите на ромската общност се взе решение за затварянето на заведенията и кафенетата в квартала. Те се ангажираха да следят и да съдействат на полицията за спазване на противоепидемичните мерки и карантината на заразените лица.

Екип на РЗИ отново направи масово тестване на жители на ромската махала, като са взети 80 проби от бързи тестове. На всеки, дал положителна проба на бързия тест, му се прави PCR. До два дни ще има по-голяма яснота за разпространението на вируса. Целта е да се опази града от сериозни рестрикции, което ще удари отново бизнеса и социалния живот на гражданите. От 61 положителни проби за община Самоков близо 70% са от жителите на ромската махала.

Припомняме, че и двата смъртни случая от Ковид-19 в Самоков са на жители на Седми квартал, а повечето заразени са от тези огнища.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4